Vannak ételek, aminek az elkészítésekor olyan illatok járják be a lakást, amitől az orrunkkal is érezzük: évszakot váltottunk. Az egyik ilyen a dióval és mézzel töltött sült alma. A sült alma egyik legegyszerűbb változata ez, ha van otthon méz, néhány deka dió, és alma, máris megvan az esti finomság. Ha valaki azonban fokozná az élményeket, a saját ízlésének megfelelően válogathat a lenti receptváltozatokból, a gasztronómia topicba pedg jöhetnek további tippek is! 

Az alábbi receptek sokszinuvidek.hu oldalról származnak: 

Az almát nagyon sok variációban lehet elkészíteni. Többek között sütve is, mindenféle földi jóval töltve, aminek kitalálásában csak a fantáziánk szab határt.

Az alma egészségvédő és jótékony hatásáról már rengeteget hallhattunk. Tudjuk, hogy az immunrendszerünk őre, hogy erősíti a fogakat, jó a magas vérnyomásra, sőt az asztmás betegségek kialakulásának megelőzésében is segít. Mindezen túl megannyi meglepő tény is kiderült e csodás gyümölcsről, most már csak ennünk kellene. Az alábbi néhány recepttel reméljük meghozzuk mindenki kedvét.



Aszalt gyümölcsökkel töltött sült alma

Hozzávalók

  • 10 szem aszalt szilva
  • 10 szem aszalt sárgabarack
  • 4 alma
  • 4 teáskanál méz
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 3 evőkanál mazsola
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 szem szárított füge
  • 1 narancs héja
  • fél narancs leve


Elkészítés

Az almákat mosd meg alaposan. Vágd le mindegyiknek a tetejét egészen magasan, a belsejéből szedd ki a magházat, és készíts bele egy lyukat, ahová a tölteléket bele tudod kanalazni. Az aszalt sárgabarackot és szilvát vágd apró darabokra, és keverd össze a barna cukorral, a zabpehellyel, a reszelt narancshéjjal és a gyümölcs levével. Egy tepsibe állítsd bele az almákat, töltsd meg őket alaposan az aszalt gyümölcsös töltelékkel, majd mindegyikre csurgass egy kis mézet. A tetejükre tedd rá az almasapkákat, és két-három evőkanál vizet öntsd a tepsi aljára. Előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig süsd az almákat, majd tálaláskor kedved szerint locsold meg az egészet a tepsiben szétfolyt keverékkel.




Rumos-mazsolás sült alma

Hozzávalók

  • 4 alma
  • 4 evőkanál mazsola
  • 4 evőkanál rum
  • 3 dkg vaj
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 5 evőkanál tejszínhab
  • vajdarabkák


Elkészítés

Először a mazsolát áztassuk be a megadott mennyiségű rumba, és két óra hosszára tegyük félre. Az almák tetejét vágjuk le, és szedjük ki a magházukat. Az alsó részüket úgy vágjuk le, hogy a megmaradó középső rész ne dőljön el. A tetejüket ne dobjuk ki, mert még szükség lesz rájuk. A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, majd szórjuk bele a zabpelyhet és a cukrot. Folyamatos keverés közben a zabpelyhet pirítsuk egy kicsit, amíg a cukor karamellizálódik. Vegyük le a tűzről a masszát, és adjuk hozzá a tejszínhabot. Végül keverjük bele a rumba áztatott mazsolát. Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Állítsuk bele az almákat, majd töltsük meg őket a masszával, és tegyük vissza a tetejüket. Előmelegített, 200 fokos sütőben süssük körülbelül 30 percig az almákat.



Vaníliaszószos alma

Hozzávalók

  • 4 alma
  • 12 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • fél csomag vaníliás cukor


Elkészítés

A tojássárgáját, az egész tojást, a vaníliás cukrot és a megadott cukormennyiség felét keverjük össze turmixgépben 2 dl tejjel. A maradék tejet és cukrot egy közepes méretű főzőedényben forraljuk fel. Keverjük bele a tojásos tejet, és alacsony lángon melegítsük meg, de ne forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és pihentessük 10 percig. Ezután egy finom szűrőn át szűrjük le. Illatosabb lesz a szósz, ha vaníliás cukor helyett igazi vaníliát használunk. Szórjuk a szószba a vaníliamagokat, és hevítsük össze vele.
A szószt bármelyik recepttel elkészült sült almára ráönthetjük, de egyszerű sült almakarikákra is csorgathatjuk a vaníliaszószt.



Mandulás-mézes sült alma

Hozzávalók

  • 2 alma
  • 1 tojás
  • 4 evk. liszt
  • 6 evk. szénsavas ásványvíz
  • 1 dl mandulalikőr
  • 2-3 evk. méz
  • 3 evk. tejszín
  • fahéj
  • olaj


Elkészítés

Az almákat megpucoljuk, felszeleteljük fél cm-es karikákra, és a csutkáját kiszedjük. A mandulalikőrben hagyjuk pihenni.A tojást az ásványvízzel felverjük, majd csomómentesre keverjük a liszttel. Megszórjuk fahéjjal.Serpenyőbe annyi olajat öntünk, hogy ellepje az almaszeleteket. Belemártjuk az almát a tésztába és a forró olajban kisütjük. Mikor kiszedjük papírtörlővel felitatjuk a maradék olajat a szeletekről.A mézet a tejszínnel, a mandulalikőrrel, és fahéjjal szipurosra főzzük. Tálaláskor ezzel öntjük le a kisült almatornyot.



Almás-sajtos nyársak

Hozzávalók

  • Kockákra vágott grillsajt
  • kockákra vágott ropogós almák hurkapálcák


Elkészítés


A hurkapálcákra húzzuk rá felváltva a sajt- és almakockákat. Addig grillezzük, amíg az alma egy kicsit karamellizálódik, a sajt pedig olvadni kezd.
Tipp: ha csirkemell kockákat is szúrunk hozzá, finom ebéd kerekedik belőle!



Sült alma gesztenyével

Hozzávalók

  • fél csomag cukrozatlan gesztenyepüré
  • 5 dkg barna vagy nyírfacukor
  • kevés rum
  • őrölt fahéj
  • 1 vaníliarúd
  • 4 alma
  • durvára vágott dió
  • vajdarabkák
  • lekvár
  • tejszínhab


Elkészítés


A gesztenyepürét, a cukrot és a rumot keverjük össze. Ízesítsük fahéjjal és vaníliával. Az almákat mossuk meg, és töröljük szárazra. Vágjuk le a tetejüket, és szedjük ki a magházakat. Csepegtessünk az almákra citromlevet, majd tegyük őket sütőpapírral lefedett sütőlemezre, töltsük meg a gesztenyés masszával és szórjunk a tetejükre durvára vágott diót. Rakjunk rájuk vajdarabkákat, és 180 fokosra előmelegített sütőben süssük körülbelül 30 percig. Nagyobb almákat tovább kell sütni. A sütés kezdetétől számítva 10 perc múlva tegyünk az almákra a lekvárt, és rakjuk vissza a tetejüket. Tálalás előtt díszítsük tejszínhabbal a sült almákat. 

sokszinuvidek.hu

83as


2015-10-08 22:16:28 - Kinga
1 hozzászólás
Én már meg is ettem!
2015-10-08 21:08:37 - MViktor
4 hozzászólás
Én a whiskymmel öntözném miközben sül :)))
2015-10-08 20:42:25 - W
4 hozzászólás
Megenném! :P
1