2015 márciusában a WHO szakirányú szervezete - az IARC - az ember számára valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolta a glifozátot. Az alábbi cikkben a glifozáttal szennyezett tamponok, kötszerek, és ezek esetleges egészségügyi hatásaival kapcsolatos témában kettő, viszonylag friss kutatási eredménnyel szeretném megismertetni az olvasókat.

 

Van egy igen sokrétű kis gyógynövényünk, amiről méltánytalanul keveset tudunk. Vidámságot hozó narancssárga virágai sokszor ott díszelegnek a kertekben, de csak kevesen tudják, hogy milyen varázserő lapul a szírmokban. Nem más ő, mint a körömvirág, népi nevein: borongóvirág, gyűrűvirág, kerti peremér, sárgarózsa, tűzvirág, kenyérbélvirág.

 

Ritka adomány a sorstól, mikor saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg eleink bölcsességének és kulturális lenyomatának egy-egy szegmensét. Ehhez segít minket ismét hozzá Grandpierre Attila és a Vágtázó Csodaszarvas.

 

Itt van november 1-je, ebben az időszakban minden "becsületes" médium felszólal a nyugatról betörő Halloween-kultusz ellen. Mivel mi nem szeretjük az egy helyben toporgást, ezért kicsit eltérünk ettől. Jöjjön egy kis mentális takarítás.

 

Láthatóan a szerelem, a boldogság kérdése foglalkoztatja az emberiséget mindinkább a legjobban. Évszázadokon átívelő örökös kérdéskör ez, amire nemigen találta még meg a választ az emberfia. Néha úgy érzem, hogy ez életünk egyik nagy feladata, ami különböző korokban kisebb-nagyobb szerepet kapott. A mi generációnk nyilvánvalóan azt éli meg, amikor talán túl sokat is foglalkozunk vele.

 

Egy újabb recept témájú cikket találtam nektek, ezúttal azonban az urakra is gondolva, szeszes italok készítéséről, illetve meglévő készleteink ízesítésének módjairól szólunk pár szót. Magam részéről még csak házi pálinkával készült kökénylikőrt volt szerencsém kóstolni, nekem annyira ízlett, hogy mindenképpen szerettem volna egy kis kedvcsinálót megosztani veletek. 

 

Tegnap olvastam végig egy igen jó könyvet, amiben sok más mellett ezt a spiriegó kifejezést is leírják. Arra gondoltam, hogy ezt a néhány gondolatot megosztom veletek, hátha másnak is elnyeri a tetszését, vagy esetleg kedvet kap és elolvassa ezt a könyvet, amit nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek, mert szerény véleményem szerint nagyon jó... (nekem a Békés Harcos Útja szintet hozza.)

 

3 héttel ezelőtt került megrendezésre az első Baranta-völgyi Népi ízek ünnepe főzőverseny, melyről FankaDeli - aki egyik főszervezője is volt az eseménynek - egy igen humoros, ugyanakkor szívmelengető videót készített, hogy nekünk is "átjöjjön". A Magyar Földréből négy csapat is "felállt", négy főkapitánnyal, több segítővel, akik próbára tették tudásukat versenyzőként, valamint aktív segítőként is tevékenykedtek a rendezvény lebonyolításában.  

 

A Honvédelmi Minisztérium engedélyével Bács-Kiskun megyéből néhány kiskunsági ember azon gondolkodott, hogyan tudná leghatékonyabban szolgálni hazáját a kialakult migrációs helyzetben.

 

Itt az idő, hogy még a tél beállta előtt útra keljünk és begyűjtsük az erdőben fellelhető gyógynövényeinkből a megfelelőket. Meglepően sokféle növényt tartogatnak még számunkra az erdeink. Igyekeztem nektek néhány helyszínt, gyógynövény túra lehetőséget összegyűjteni, melyet az ország több pontján különböző egyesületek szerveznek erre a hétvégére. 

 

Az esemény tulajdonképpen egy flashmob! Ha mindenféle koncertekre és politikai pártokra több ezrek kíváncsiak, akkor egy ilyen "béke flashmob-on", mint ez, százezreknek kellene részt venniük. Milyen üzenete lenne, ha a Békességért gyűlik össze (több) százezer ember, és nem mondjuk az internetadó bevezetése (magyarul egy huszadrangú dolog) ellen?! Reméljük, hogy veled is találkozunk ott!

 

Vannak ételek, aminek az elkészítésekor olyan illatok járják be a lakást, amitől az orrunkkal is érezzük: évszakot váltottunk. Az egyik ilyen a dióval és mézzel töltött sült alma. A sült alma egyik legegyszerűbb változata ez, ha van otthon méz, néhány deka dió, és alma, máris megvan az esti finomság. Ha valaki azonban fokozná az élményeket, a saját ízlésének megfelelően válogathat a lenti receptváltozatokból, a gasztronómia topicba pedg jöhetnek további tippek is! 

 

Látszatvilágban élünk. Ez kétségtelen. Az iskolákban senyvedő diákok is látszólag tanulnak, okulnak, teletömik a fejüket mindenféle elméleti dologgal, amit javarészt rövid időn belül el is felejtenek, miközben valódi tudáshoz nem, vagy alig jutnak.

 

Elérkezett hát az idő a valódi összefogásra. A helyzet nemzetközi szinteken is aggasztó, nem csak a délről érkező menekült áradat, hanem az ukrajnai válság következményeivel is számolnunk kell hamarosan. Nekünk is, és Európának is. Itt nincs helye az egymás visszatartásának, az áskálódásnak. Nincs helye pártoknak, vallásoknak. Egy vallás van, ami inkább vállalás:  "Összefogva, egymást védve." 

 

A magyar történelem, egyik végzetes csatáját a mohácsi síkon a XVI. század első felében veszítettük el. Sok történész és régész kereste a válaszokat a miértekre, és a hogyanokra, de senki nem tud olyan konkrét választ adni a 489 évvel ezelőtti események láncolataira, ami sajnálatos módon odáig fajult, hogy az országot elöntötte a török sereg kemény 150 esztendőre. Így vált az akkori község, Mohács, a Nemzet temetőjévé.

 

Jó ideje már annak, hogy bérelt helye van a migráns ügynek a médiában. Lassan több lesz ez már, mint szimpla ügy, talán ez lesz Európa évezredes "záróbulija". Nem gondolom, hogy rettegve és minden pillanatban a legrosszabbtól tartva, de tudom, hogy össze kell most fognunk. Ne keressünk oldalakat, hogy én "migránspárti" vagyok te meg "magyarpárti", és "zsaruellenes" vagyok vagy "zsaruellátós".

 

Radikális hippi. Mondhattam volna azt is, hogy buddhista náci, vagy zöld betyár, mert azt hiszem, ezek mind valami hasonlót szeretnének kifejezni. Talán valami olyasmit, hogy a világ nem fekete, vagy fehér. Mindhárom kifejezés paradoxonnak tűnik, mégis aki érzi, és aki éli, az tudja, hogy milyen egységességet mutatnak ezek a szavak…

 

...ahol minimálisra csökkentették a pénz szerepét a létezésben. A Zselicség szélén, a somogyi dombvidék keleti részén fekvő Visnyeszéplakon negyven évvel ezelőtt több mint ötszáz ember lakott. A 90-es évek elejére már csak harmincan maradtak hírmondónak a környék elszegényedése miatt. Ekkor azonban megváltozott a helyzet. Olyan emberek találtak rá erre a csendes helyre, akik egy emberközpontú, hagyományokra épülő életmódra vágytak...

 

Két hét múlva a Tisza-tóra szerveznek egy remek biciklitúrát és csónakázást a Magyar Földrés barátaink, erre vonatkozó összefoglalónk linkjét bemásoltam a cikk végére, amely a napokban "jött velem szemben az éteren". Engem elvarázsolt pákászostól, Tisza-tavastól, videóstól, mindenestől. Olyan életvitelről mesél, amelytől az emberben felmerül a kérdés, hogy... Tudjátok mit? Meghagyom nektek a felismerés érzését... 

 

Mivel arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az elcsatolt vajdasági településeinken a ki nem mondott "menekült válsághelyzet" alatt, igen csekély információt kapunk (és amit kapunk is csak ferdítés) arra gondoltam, megkérem egy határ-menti településen élő barátnőmet arra, hogy írja le azt, amit nap mint nap tapasztal.

 

Jövőhét elején lejár a diákhitel igénylési határidő. Szerettem volna nektek írni pár sort a témával kapcsolatban, ami teljesen világosan leírja, miről van itt szó. Végül aztán egy remek cikket találtam, amely nagy segítség lehet a döntés meghozatalában. A cikk írója több verzióval is számol, többfajta diplomával, különböző anyagi helyzetű, gondolkodású diákokkal, leendő felnőttekkel.