Rovat: Hírek - 0

Az elmúlt években számtalanszor találkoztunk ezzel a szóval: válság. De talán aktualitása csak most fog igazán a zenithez érni.

Mikor azt mondjuk válság, rendszerint valami negatívumra gondolunk, utalunk. 2008-tól ez ugye a gazdasági világválság nevű színjátékban testesült meg, ami úgymond negatívum volt a hétköznapi ember számára.


Én azonban most ezt a kifejezést - és az utóbbi időszakot - egy kicsit eltérő aspektusból szeretném megközelíteni. Természetesnek veszem, miszerint a minket láncon, illetve mókuskerékben tartó nemzetközi rendszerek (gazdasági-, társadalmi-, politikai-, stb.) verőereinek tekinthető bankhálózatot sérülékenységéért, és ezáltal a minket uraló "elit" sebezhetőségéért nem kell sajnálkoznom.

Az utóbbi hetekben-hónapokban azonban napról napra erősödik bennem egy nehezen szavakba önthető érzés, mely szinte minden ébredésem után egyre inkább kitapinthatóan súg valamit: közeledik a nap. Valaminek itt történnie kell... Materialista ember - lészen az nemzeti öntudat nélküli vagy azzal megáldott -, avagy lelki, spirituálisan a világhoz közelítő egyén egyaránt tapasztalja ezt.

A materialista ember - még ha nincs is svájci frank hitele - miután átélte a 2008-as gazdasági visszaesés utáni böjt éveit egy ideig azt tapasztalhatta, újra növekednek a tőzsdeindexek, újra élénkül a gazdaság, újra, ha csak szép lassan is nőnek az autók eladási statisztikái, illetve az "ingatlanosok" is kezdtek optimistábban nyilatkozni az elkövetkező évekről. Majd elérkezett 2011, az "arab tavasz" a forradalmi hullámmal... - Mi lesz itt az olajárral?? A japán földrengés... - A tőzsdék nem szeretik a bizonytalanságot. Na és mi lesz a termeléskieséssel? Nem érkezik alkatrész az új Suzukikhoz Esztergomba, hogy lesz így gazdasági növekedésünk az idén? Stb, stb.. Jött a görög válság, ennek már a fele se tréfa. Recseg-ropog ez a természetellenesen összetákolt Únió, de Viktor kommandante azért még nyalja nagy lendülettel. Persze mi Eurót akarunk! Meg büszkék vagyunk rá, hogy a soros elnökségünk alatt szorosabbá sikerült tenni az EU-országok közti együttműködést (magyarul: a szuverenitásunk tovább csökkent). No és már pedzegetik, hogy a portugál és spanyol gazdaság mellett az olasz is a bedőlés szélén, és azt méreténél fogva sokkal kisebb valószínűséggel lehetne megmenteni, mint a másik hármat, ugyanis kb. egymaga felér a másik 3 együttes méretével.

Mindezek után -talán pár dolgot átugorva is - elérkezünk júliusba, amikor is újra konganak a vészharangok: az USA-t államcsőd fenyegeti, iszonyatosan el van adósodva! Bár elég nyilvánvaló volt, valahogy megoldják a csőd elkerülését, azonban ez újra csak ront a helyzeten, mivel az eddigi adósságot újabb hitelekből fogják így fedezni, vagyis ha felbukunk, ezek után nem csak kis elbotlás lesz, hanem keményen puffanva fejeljük meg az aszfaltot. Miután Obamáék elkerülték a csődöt, a hitelminősítők egyike így is visszaminősítette az USA-t, minek következtében persze mi más történhetett volna: a magyar önkormányzatok és magánemberek legnagyobb örömére tovább erősödött a svájci frank, és az elmúlt hetekben gyakorlatilag soha nem látott emelkedést mutat, minden mesterséges beavatkozás ellenére. Ja, és a legfrissebbet le ne felejtsem: állítólag a francia gazdaság is "megbillenhet"...


Tehát az egyszeri materialista ember ilyenkor végig gondolja az elmúlt párezer év történetét, és eszébe jut, hogy bizony sok háborúnak volt kiváltó oka egy hirtelen jött gazdasági visszaesés, életfeltételek és élettér beszűkülése, anyagi források és feltételek egyszeri megváltozása. No de nem kellenek ide vészmadarak... csupán józan gondolkodás.

Nomármost ha nem materialista ember lévén, felülről tudjuk nézni ezt a sok-sok "apró-cseprő" folyamatot, ahogy az emberiséget fojtogatja egy szűk vezető kör, bizony akkor is csak azt érezhetjük: itt valami közeleg! Nem a bankrendszer, az olajár, a svájci frank megugrása, vagy esetlegesen fenyegető nagyobb (atom) háború miatt. Ha ezeken felülemelkedünk és tapasztalunk, érzünk, kutatunk és tájékozódunk: a gyorsuló idő, a természet (Föld-anya) jelei, a foton-öv, a maják naptára(i), a rezgés-szintek, a fényviszonyok, az időjárás és az emberek viselkedése mind-mind ugyanarra utal, amire az elmúlt hónapok gazdasági jelei:

Valóban VÁLSÁG van, itt valaminek hamarosan változni kell, itt valamin változtatnunk kell!

cs187

2011. 08. 08. 

törölt felhasználó