Rovat: Hírek - 0

„Az első lépés, hogy próbálj meg fejetlen lenni. Képzeld el magad fej nélkül, mozogj, járj-kelj fej nélkül.

Képtelenségnek hangzik, de ez egy kulcsfontosságú gyakorlat. Próbáld ki, és megérted. Sétálj, és érezd úgy mintha nem volna fejed. Eleinte csak „mintha” lesz. Egészen furcsa. Amikor elfog az érzés, hogy nincs fejed, nagyon furcsa lesz és szokatlan. Ám idővel megállapodsz a szívnél.


Van egy szabály: Talán megfigyelted, hogy aki nem lát, annak kifinomultabb a hallása, jobb a füle. A vakok muzikálisabbak, jobb érzékük van a zenéhez. De vajon miért? Az energia, amely egyébként a szemen keresztül áramlik, most kénytelen egy másik utat választani és a fület választja. A vakoknak kifinomultabb a tapintásuk is. Ha egy vak megérint, érezni fogod a különbséget, ugyanis a látók esetében a tapintás nagy része a szemen keresztül történik: mi látók a szemünkkel „érintjük meg” egymást. Egy vak képtelen erre, úgyhogy az energia a kezén át áramlik. Ha az egyik központ hiányzik, az energia egy másik központból kezd el áramlani.
Szóval próbáld ki ezt a gyakorlatot, és egyszeriben furcsa dolgot fogsz tapasztalni, mintha a szívedben volnál. Járj fejetlenül. Ülj le meditálni, hunyd be a szemed, és egyszerűen érezd azt, hogy nincs ott a fejed. Érezd úgy, hogy eltűnt.  Amikor úgy érzed, hogy a fejed eltűnt, a központod áttevődik a szívbe azonnal! Attól kezdve a szíveddel fogod nézni a világot, és nem a fejeddel.
Próbáld ki a fürdőszobában, nézz a tükörbe, nézz a szemedbe és érezd, hogy a szíveden át nézel. Idővel a szívközpont működni kezd. És amikor a szív működik, ez az egész személyiségedet, az egész struktúrádat, lényed egészét átalakítja.
Tehát az első dolog, hogy próbál meg fejetlen lenni. Másodszor pedig légy szeretetteljesebb, mert a szeretet nem a fejből jön. Ezért van az, hogy amikor valaki szerelmes, akkor „elveszíti a fejét”. Azt mondják eszement.  A szeretet a szív hatásköre, nem a fejé.”

Osho

 

Magyarföldre.hu

2012. 06. 03.

csabi187