Rovat: Hírek - 0

Az ibériai ország gazdasági minisztere az eurózóna pénzügyminisztereivel folytatott megbeszéléseket követően ismerte be a vészhelyzetet.

Luis de Guindos szerint az IMF által emlegetett 40 milliárd eurónál jelentősen nagyobb összegre lesz szükségük, melyet (mire másra..?) a bankrendszerük feltőkésítésére fordítanak majd.


Várhatóan a médiában ez a manőver is csak "segítségként" lesz mindenhol elkeresztelve, holott ez egy kölcsön, egy újabb hitel csupán, amit valamikor valakinek vissza kell fizetni. Itt jön a képbe a "hogyan", mivel a jelenlegi nyugati kapitalista pénzügyi rendszer ("capital"=tőke) hitelekre alapozott gazdasága feltételezné az állandó gazdasági növekedést, így téve lehetővé a kölcsönök folyamatos törlesztését.

Most viszont akármerre nézünk azt látjuk, hogy a gazdasági folamatok nem hogy növekedésre nem utalnak, hanem egyre inkább gyülekeznek a további viharfelhők.

Így szép lassan a hispánoknál is felvetődhet a kérdés: kívánja-e finanszírozni a spanyolok ügyes-bajos dolgait és kölcsöneit a német, dán, szlovák, francia vagy osztrák állampolgár? Ha nem, úgy marad az eurózónából való kiléptetés, mint az valószínűsíthető Görögország esetében már, ez pedig előbb-utóbb (de inkább előbb) gyakorlatilag az eurózóna felbomlásához vezet.

Ennek még örülhetnénk is, csak ne felejtsük el, hogy ez átmenetileg Magarországra is drámai hatással lenne. Egyrészt a külkereskedelmünk magasan legjelentősebb hányada jelenleg az Únió tagországaiba irányul, vagyis hirtelen senki nem vásárolná meg tőlünk azokat a termékeket, amiknél eddig szépen rászoktattak minket a  nyugati piacra. Márpedig a magyar gazdaság jelen helyzetében ez szintén azonnali államcsődöt idézhetne elő.

Másrészt a forint is igencsak kötve van az euróhoz, vagyis ha "bedőlne" az euró, a forintot is döntené magával. Ügyesen kitalálták ezt is. Megoldás a "helyi pénzek" rendszere lehet.

Harmadrészt megjósolhatatlan, hogy egy ilyen komoly gazdasági összeomlás Európa-szerte milyen konfliktusok kiéleződését hozná magával, értve ezalatt például háborúk kitörésének lehetőségét is.

Ugyanakkor ott az érem másik fele, hogy háborúk nélkül is túljuthatunk akár egy ilyen időszakon, és ha jól sáfárkodunk a lehetőségeinkkel újra visszanyerhetjük a magyar gazdaság, azaz ezáltal Magyarország függetlenségét...

A kocka el van vetve!

 

Cs187

2012. 06. 09.

csabi187