Rovat: Hírek - 0

Vincenzo Cosenza évente kétszer, júniusban és decemberben frissíti az általa szerkesztett világtérképet, amely a közösségi oldalak népszerűségi megoszlását mutatja be.

Cosenza kutatása 137 országra terjed ki, adatforrásként pedig a Google Trends for Websites, valamint az Alexa által szolgáltatott információkat használja.


A 2012 júniusára vonatkozó adatokat Cosenza vasárnap délután hozta nyilvánosságra. A Facebook elsöprö fölénye már első pillantásra is nyilvánvaló: Mark Zuckerberg közösségi oldala szinte az egész világon a legnépszerűbb közösségi szolgáltatásnak számít, a 137 vizsgált országból 126-ban ez a domináns közösségi platform. A Facebook Európában a legnépszerűbb, ahol 232 millióan használják a szolgáltatást; kevéssel lemaradva követi Észak-Amerika, 222 millió felhasználóval. Ázsiában viszont csak 219 millióan használják a Facebookot.

Más országokban azonban a közösségi oldal azonban alulmarad. Az orosz anyanyelvű területeken elsősorban a Vkontakte és az Odnoklassniki vezet, a Tencent által fejlesztett QZone pedig a kínaiak körében népszerű. A vietnamiak elsősorban a Zinget használják, az irániak pedig a Cloobot. Kimutatható részesedése van a Drauglemnek is, amit Lettországban használnak Facebook-pótlékként, és a személyes adatok védelmére kényes, a kék-fehér színkombinációt pedig taszítónak és ridegnek érző japánok közül pedig sokan Mixitet használnak.

(Index nyomán)

2012. 06. 11.

csabi187