Rovat: Hírek - 0

Mit eszik a családod heti szinten? Megdöbbentő lehet, hogy milyen jelentős eltérések vannak a között, hogy viszonylag “hasonló” nemzetek milyen étrenden élnek.

Bár sok család az Egyesült Államokban és Mexikóban gyorséttermi ételeket és üditőitalokat fogyaszt, egy bhutáni család viszont főleg csak zöldségeken, magvakon és gyümölcsökön él. Nem nehéz belátni, hogy miért olyan égbeszökő a megbetegedések száma számos fejlett országban, ahol a táplálkozást nem tartják tiszteletben.


Meglepő módon, az Egyesült Államok többet költ az egészségügyre, mint bármely nép a világon. A tény az, hogy ha valaki nem figyel oda étkezésére és közben még a feldolgozott élelmiszerekbeni mérgező összetevőket is fogyasztja, akkor betegség keletkezik valahol a testében. Az alábbi képek a “Hungry Planet: What the World Eats” c. könyvben bemutatják azt, hogy egy átlagos család egy héten át hogyan táplálkozik.


Egyesült Államok

Ez a család Észak-Karolinában szinte teljesen feldolgozott és előre elkészített ételeket eszik, nagy mennyiségű gyorséttermi “szemét” étellel megspékelve. Elsősorban cukorral teli “gyümölcs” italokat és mega-méretű Burger King-es és McDonalds-os üditőitalokat fogyasztanak. Ez az átlag amerikai étrend végeredményben krónikus betegségekhez vezet. Kedvenc étel a gyorséttermi pizza.


Mexikó

A mexikói családok is inkább fogyasztanak cukros üdítőket és feldolgozott élelmiszereket, bár a gyümölcs és zöldség bevitel magasabb, mint az Egyesült Államokban megfigyelt családoknál. A család kedvenc ételei: pizza, tészta és csirke.


Kanada

Azonos feldolgozott ételek szerepelnek a kanadai család asztalán is mint a mexikói és az amerikai családoknál. A kanadai családok ugyanúgy fogyasztanak feldolgozott húsokat és chipseket, de észre lehet venni, hogy több zöldség és friss hal kerül itt az asztalra. Joghurt és sajt is nagyobb mennyiségben szerepelt.


Olaszország

Az olasz családok élvezik a kenyeret, tésztát és a válogatott gyümölcsöket. A magvak jelentős részei az étrendnek, valamint más szénhidrátban gazdag élelmiszerek is. Az olasz családok általában magas fehérjetartalmú ételek helyett a “hagyományos” olasz ételeket választják, mint a tészta ragu. Bár számos ételt frissen sülve, házilag elkészitve fogyasztanak, az olasz családok még mindig nagy mennyiségben fogyasztanak üdítőket. Láthatjuk, hogy ez a család körülbelül 6 liter üdítőitalt iszik meg hetente.


Kína

Ez a kínai család szereti a rántott aprított sertéshúst édes-savanyú mártással. Ez is a kedvenc ételük. Feldolgozott élelmiszeripari termékek fogyasztása keverve csomagolt húsokkal és halakkal jellemző rájuk, bár ez a kínai család több gyümölcsöt és zöldségeket eszik mint egy amerikai család.


Csád

Ez a család a fejlődő Csádban lakik és 292 HUF-nak megfelelő összeget költ az egész család heti élelmiszer ellátására. Kedvenc ételük a friss juh leves.


Japán

Talán meglepő, de ennek a japán családnak az étrendje feldolgozott “szemét” étellel és cukros süteményekkel van tele. Kedvenc ételük a sütemény, sült krumpli és sashimi.


Németország

Ez a német család amerikai stílusú táplálkozási sémán él, kedvenc ételeik a pizza, vaníliás puding, sült burgonya és sült tészta. Azt is észre lehet venni, hogy nagyobb mennyiségű sör és egyéb alkoholos ital van itt az asztalon, más nemzetekkel ellentétben.


Nagy-Britannia

Több mint 60 ezer HUF-ot költenek hetente élelmiszerre, de az átlagos család Nagy-Britanniában főleg feldolgozott ételeket és édességet eszik. Kedvelt ételek közé tartozik a csokoládés karamellás sütemény, majonézes szendvics és garnéla koktél.

(Naturahírek.hu)

2012. 06. 13.

csabi187