Rovat: Hírek - 0

Most egy kicsit közelebbről ismerhetitek meg ezt a pilisi srácot, aki bizony még a "nagyoknak" is feladja a leckét.

Szulival beszélgettünk a nemrég megjelent kislemezéről, zenéről és a jövőről. 


A régi rap arcok már minden lehetőséget ellőttek a"hogyan kezdted ezt az egészet?"kérdésre, de fiatal korodnál fogva talán te tudsz még valami újat mondani. Hogy kerültél kapcsolatba a zenével és mi vett rá arra, hogy ezen a hajón alkoss te is?

Hát, igazából az én sztorim sem túl izgi...

Mióta az eszemet tudom a zene, és az írás meghatározó része az életemnek. Mióta írni, és olvasni tudok, azóta foglalkozok az írással ilyen-olyan formában. Kisiskolás koromban meséket, novellákat írogattam. Azután 10-12 évesen verseket kezdtem el fabrikálni, és mivel a rapzene is kiskorom óta foglalkoztat, csak idő kérdése volt, hogy egy versemet mikor reppelem fel. Az első dalok 14-15 éves koromba születtek, ezek eléggé kezdetleges, bugyuta, van, aki szerint aranyos próbálkozások voltak. De hát ez nem szegte a kedvemet és töretlenül folytattam zenélést. Eleinte egy párszár forintos mikrofonnal az otthoni számítógép előtt reppeltem a magamét, ingyenesen letölthető alapokra. A sok próbálkozást követően, azt éreztem, hogy egyre jobbak a szövegek, és egyre ügyesebben reppelem fel őket. Ekkor döntöttem úgy, hogy belevágok egy kislemez elkészítésébe. Fogtam néhány dalomat és elvittem őket stúdióba. A kislemezből végül nem lett semmi, ilyen-olyan okok miatt, de a stúdióban felvett dalokat már közzétettem az interneten. Az első ilyen dalom a „Nyár van” címet kapta. Ehhez ugye készült egy low-budget videó is.

Nem igazán szereti a Magyar Földre oldal a dogmatizálást, de most mégis érdekelne minket, hogy a te szemed milyennek is látja a magyar hiphop-ot?

Szerintem egyre bíztatóbb a helyzet!
Bár én úgy látom, hogy a hiphop előadók nagy részének  agresszív, drogos, szexista, sikerre éhes, demagóg dalai vannak, és sajnos egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan  hiphop előadó van akik előtt "emelem a kalapom". Azt látom, hogy egyre több értelmes, építő szándékú reppdal születik. Éppen ezért lesz szuper dolog a Magyar Földre Válogatás is, ami egy mérföldkő lehet a magyar hiphop fellendülésében. Bár be kell vallanom, én itt a "magyarföldrések"-nél is néha hiányolom az eredetiséget, és az önálló gondolatokat. Fontosnak tartom, hogy érezzem a tiszta szándékot, és az őszinteséget a dalokban. Éppen ezért nagy kedvencem például Pit, aki már egy csomó nagyszerű lemezt kiadott, mégis méltatlanul kevesen ismerik a dalait. Persze, rajta kívül még rengeteg szuper feltörekvő előadó van, akik remek zenéket készítenek, és ha kitartóak, szerintem előbb-utóbb ők is előtérbe fognak kerülni. Nemrég jelent meg az "Alkotó Csend" című albumod. Milyen érzés az első saját lemez? Mit kell tudni róla?

A lemez színessége, és változatossága érdekében szerettem volna, ha minél több közreműködő szerepelne az albumon. Nem volt nehéz dolgom hisz igazán nagyszerű előadókkal hozott össze az élet. Szóval Pit, Kreck, Puma, Bella Máté, Zs'odds, Lehel, és Annie is besegítettek nekem a lemezen. Az alapokat Puma, Wandraschek Bence, és Kreck készítette. A hangzásért szintén Puma barátom a felelős. Szerintem a borító is remek lett, ami Bella Márk érdeme. Az album ingyenesen letölthető. Szerettem volna kézzel fogható példányt is legyártatni, de végül nem úgy alakultak a dolgok. A facebook oldalamra rákeresve, mindenki pikk-pakk megtalálhatja a lemez letöltőlinkjét. De innen, a magyarfoldre.hu-ról is letölthető. Így összességében örülök neki, hogy végre kiadtam az Alkotó csendet, hisz ahogy mondtam, ez előtt is szerettem volna már egy kislemezzel előrukkolni, de az a dolog ugye meghiúsult. Nagyrészt elégedett vagyok a dalokkal, persze tudom, van még mit a tejbe aprítani... Igaz még viszonylag friss, de eddig milyen visszajelzéseket kaptál? 

Meglepően pozitívak voltak, az ország minden feléről kaptam visszajelzéseket, és úgy látom sokaknak tetszik amit csinálok. Ennek örülök, és bár nem tudom pontosan hány emberhez jutott el az "Alkotó csend", de a visszajelzések alapján úgy érzem bőven elégedett lehetek. Remélem a későbbiekben is legalább ilyen érdeklődés fogja körülvenni a munkásságom.

A közvetlen környezetedben, gondolunk itt családra, barátokra, hogyan fogadják a zenéd?

Szerintem nem tulajdonítanak túl sok jelentőséget neki. A baráti körömben eleinte udvariasságból, illetve azért hogy ne bántsanak meg, biztatgattak és megdicsértek, mostanában inkább próbálnak valami őszinte, és építő kritikával segíteni. A családom, pontosabban az ikertesóm, és a kishúgom az első számú kritikusaim, általában nekik szoktam először akár csak félkész állapotban megmutatni a dalokat.Hogyan születik meg egy Szuli dal?

Mindig váratlanul születnek a dalok. Gyakran jön rám zuhanyzás közben, vagy akár csak az utcán sétálva az ihlet. Ilyenkor minél előbb tollat ragadok, leírom az ügyes-bajos dolgaimat, kb. tizenöt-húsz perc alatt szokott megszületni a dalszöveg. Persze még sokszor átolvasgatom, és rengeteget finomítok rajta. Aztán elmegyek Günter cimborámhoz ahol rögzítjük a dalt. Itt fontos megemlítenem Güntit, hiszen az alapok nagy része, valamint a maszterelés is az ő keze munkája. Nem lehet neki könnyű velem dolgozni, hisz elég pepecselős és maximalista vagyok, sosem tökéletes számomra egy dal, mindig szeretnék még rajta valamit javítani, finomítani. 

A hétköznapokban mivel foglakozol? 

Diák vagyok még. Egy egyszerű négy osztályos gimnáziumba járok Budapesten. A zene mellett, a barátnőm, és a barátaim töltik ki a napjaimat. Sokat vagyok a családommal is, ilyenkor anyukámmal, és a tesóimmal beszélgetek, vagy a kishúgommal játszom. Szeretek filmeket nézni, olvasni, zenét hallgatni, de szívesen csinálok mindenféle kreatív dolgot is.

Egy kicsit a jövőre pillantva. Mennyire vagy tele tervekkel? 

Úgy érzem, az 'Alkotó csend' elkészítésével, sokkal kiforrottabbá, és karakteresebbé vált a stílusom. Így hát a debütáló kislemezem után, idén szeretnék kiadni egy kicsit igényesebb, nagyobb lélegzetvételű produktumot: egy nagylemezt. Még nagyon az elején vagyok a munkálatoknak, de természetesen vannak elképzeléseim. Pl. erre az albumra már jóval kevesebb közreműködőt szeretnék, és egy videoklip ötlete is felmerült bennem. De igazából még nagyon képlékeny a dolog, szóval nem is mondanék többet. Próbálom gőzerővel készíteni a dalokat, aztán lesz, ahogy alakul. Mint minden előadó, én is örülnék a nagyobb ismeretségnek, de ha nem jön össze, az sem gond, nem fogok csalódni, hiszen nem ez motivál, hanem az hogy imádok zenélni.Köszönjük az interjút!

Én köszönöm!

2013.01.10.
Gépház

 

 

Kreck