Rovat: Tudomány - 0

Richard Van As elvesztette pár ujját. A kereskedelemben lévő művégtagok drágák és munkára alkalmatlanok voltak. A saját "megoldása" nem csak neki segített.

Nem túlzás azt mondani, hogy "hősünk" - szóval az illető elhatározta, hogy megtervezi, és 3D nyomtató technológiával saját maga legyártja a pótkezet.


Minél több embernek mondta el, annál több kétkedő visszajelzést kapott, viszont ez még inkább sarkallta, hogy megvalósítsa tervét. A Robohand Projektben segítségére volt Ivan Owen, aki speciális mechanikus kellékekben szakosodott. A fő kiadást egy 3D nyomtató megvásárlása jelentette, ahol a MakerBot Replicator 2-re esett a választás. Az alkatrészeket számítógépen lemodellezve otthon gyártotta le, majd csavarokkal összeszerelte és huzalozta. Az alkari tartórészt hőre lágyuló műanyagból készítette el, így az a forró vízből kivéve tökéletesen illeszkedett a kar formájához. A műkézhez nem kell elektromos áram, az ujjak a csukló behajlításával húzódnak össze.

A gyártás folyamata

A sikert megosztotta a szociális hálón, ahol felvette vele a kapcsolatot egy anyuka, akinek gyermeke hasonló problémáktól szenved. Amerikában egy kommersz műkéz 40 000 dollárba (9 millió Ft) kerül, így nem csoda ha nem mindenki jut hozzá, akinek szüksége lenne rá. Nem úgy a Robohand, aminek előállítási költségei minimálisak, és így is személyre szabható. Ezeknek köszönhetően a fiú - életében először - saját jobb kézzel rendelkezhet, amivel kezet fog, krikettezik és labdát kap el. Mára nem ő az egyetlen gyermek, akinek Richard tette teljesebbé az életét. Ha egy alkatrész eltörik, azt újra ki lehet nyomtatni, ha végtagot kinövi a lurkó, a darabok újraméretezhetőek és könnyen legyárthatóak.

A nyomtatáshoz szükséges fájlokat, utasításokat a szerző ingyenesen elérhetővé tette a Thingverse nevű, 3D-s modelleket szolgáltató oldalon, így azt bárki legyárthatja magának, aki rendelkezik 3D-s nyomtatóval. A tartókesztyű beállításához kezelőorvos segítségét ajánlja, de szerinte külső segítség nélkül is lehetséges elkészíteni a teljes eszközt. A fegyverek is jól jöhetnek, de érdemes más irányba is kitekinteni a 3D-s nyomtatás horizontján.gépház
2013.05.26.

chaser