Az Apple szabadalmat nyert egy olyan technológiára, ami lehetővé teszi a kormányoknak és a rendőrségnek a mobil adatátvitel megszakítását - ideértve a képek és videók küldését is - bármilyen nyilvános összejövetelen vagy helyszínen, amit "kényesnek" vagy "külsőségektől védettnek" tartanak.

Más szóval, ezeknek az erőknek irányítása alatt lesz, hogy egy nyilvános eseményen mit szabad felvenni egy vezeték nélküli eszközzel, és mit nem.


És míg a cég szerint az érintett helyszínek főleg mozikat, színházakat, koncerteket és hasonló helyeket takarnak, hozzáteszi: "a titkos rendőri vagy kormányzati műveletek is megkövetelhetik a «digitális elcsöndesítés» körülményét. A kényes információk vezeték nélküli továbbítása egy távoli pontba egy példa a biztonsági fenyegetésre. Ez a kényes információ bármi lehet, bizalmas kormányzati adatoktól kezdve olyan kérdésekig/válaszokig, amik hivatalos vizsgálat során hangoztak el."

A bejelentés miatt sokan úgy gondolják, hogy a hatóságok tüntetéseken alkalmazhatják a szabadalmaztatott módszert a videók és fotók továbbítása ellen - beleértve a rendőri kegyetlenségekről készült anyagokat, melyek ilyenkor rendszerint elözönlik a hírhálózatokat és videómegosztókat.

Az Apple szabadalmaztatta a módszert, amellyel egy kódolt jelet sugározva megbénulnak a vezeték nélküli eszközök rögzítő funkciói.Az eljárást GPS-, WiFi- vagy mobil-frekvenciás állomások aktiválnák a készülékekben, melyekkel körülkerítenék az adott épületet vagy "kényes területet" a fotózás vagy videózás megakadályozásának érdekében ("geo-kordon").

Habár az Apple valósíthatja meg a technológiát, a bekapcsolása felett már nem ő dönt - hanem a kormányok, cégek és hálózatok tulajdonosai szabnák meg az irányelveket, elemezte a ZDNet weboldala.

"A vezeték nélküli eszközök, mint pl. a mobiltelefonok, csipogók, hordozható médialejátszók és okostelefonok mindenütt jelen vannak, egyre több embernél van ilyen eszköz társadalmi vagy hivatásos környezetben" - magyarázza a szabadalom szövege. "Eredményként a vezeték nélküli eszközök gyakran zavarhatják, frusztrálhatják, akár fenyegethetik is a kényes helyszíneken tartózkodókat."

A cégóriás listáján a "kényes" helyszínekről egyelőre találkozók, filmbemutatók, vallásos rendezvények, esküvők, temetések, egyetemi előadások és vizsgák szerepelnek.Az adatvédelmet és magánéletüket komolyan vevők már ezelőtt is használtak olyan eszközöket, amik ebben az esetben megakadályoznák a blokkoló jel fogadását - nevezetesen a készülék elektromágneses leárnyékolásáról van szó. Erre a legelterjedtebb amatőr példa a háztartási alufóliával való becsomagolás, vagy az ebből készített tok. Habár megfelelő mennyiségű fóliaréteg megakadályozhatja a GSM-jel fogadását/küldését, az árnyékolás nagyban függ a jel frekvenciájától - GSM, WiFi, 3G, GPS, stb. - valamint erősségétől. Sokat számít az anyag milyensége és vastagsága is - pl. a rézfólia vagy a finom-szemű rézháló sokkal jobb az alumíniumnál. Léteznek erre szakosodott biztonsági eszközök, a "Faraday-tasakok", illetve ezeknek felturbózott és fogyasztói piacra tervezett változata, az OFF Pocket is hamarosan elérhető.

Fennmarad a probléma, hogy egy ilyen tasakban tartva a mobilt nehezen fogunk fotózni vagy videózni - habár a Faraday-tasakok között találunk olyat, melynek egyik oldala áttetsző anyagot tartalmaz. Egy teljesen ilyenből készült tok használhatatlanná teheti a felvételt blokkoló technológiát - már ha ezek után még késztetést érzünk egy iPhone használatára. Persze semmi sem garantálja, hogy más gyártók nem fogják beépíteni ezt a funkciót, vagy egy másik hasonlót.


Forrás: az RT.com cikke nyomán

chaser