Ahogy már említettem mostanában egy párszor a fórumban, lesz nekünk egy gyalogtúránk sátrazással egybekötve.

Az úticél Bakonybél, az időpont pedig: 2014.01.25.

Lássuk a részleteket!

Magáról a helyszínről pár szó:

Az államalapítás és a kereszténység felvétele után a Bakony erdei, szurdokai nyújtottak menedéket az ősi hithez ragaszkodó pogányoknak. Számos áldozati helyükről tudunk, így a Borostyán-kút (Szent-kút), Kertes-kő, Oltár-kő, Fehér-kő, Odvas-kő, Hegyes-kő környékén. Az államalapítás után kialakított vármegyék, püspökségek, kolostorok a keresztény, feudális rend megvédését és megerősítését szolgálták. Bakonybél nevének első említése a Szent István-i alapítású bencés monostor oklevelében fordul elő. Nevének eredete magyar, a Bakony belsejében való fekvést fejezi ki. Az 1018-tól működő, a középkorban virágzó apátság köré nem települt falu, csak a szolgáló népek alkották a bencés közösség világi környezetét. A török hódoltság ideje alatt a szerzetesek elhagyták a Bakonybéli-medencét, s csak a török kiűzése után tértek vissza.

Mi Bakonybélen belül az Odvas-kő barlanghoz fogunk ellátogatni. Az éjszakát is itt fogjuk tölteni. 
Mivel elég korán tudunk érkezni, a "szálláshelyünk elfoglalása" előtt még egy könnyed sétát  meg fogunk ejteni.

Ez nem lesz túl hosszú, a kezdő túrázók is bírni fogják és nagyon szép helyeket fogunk  látni. Ne féljen senki, túl hosszú  túrát nem fogunk teljesíteni. Viszont abban biztosak lehettek, hogy benne lesz a kilométer a lábatokban. Az össztáv kb 10-15 kilométer lesz összesen, viszont több részletben és aki nem akar jönni mindenhova az a szállásunknál maradhat.

A túrák a kora délutáni órákban lezajlanak, mert estig el kell készítenünk a szálláshelyünket és ezzel sötétetés előtt végezni kell.    

Bevezetőnek szerintem ennyi elég, majd a jelentkezőknek fogok küldeni egy pontos leírást az útvonalakról érdekességképpen.

És akkor jöhet a "Mit hozz magaddal" rész:

MIT VIGYEK A TÚRÁRA?     

(Lesz néhány eszköz, amit majd ki fogok osztani a jelentkezők között, hogy ki mit hozzon. Ezek csak a fontos mindenkinek szükséges dolgok.)

Egy napos túrára a következő dolgokat készítsd össze:

Megfelelő hátizsák – rövid túrához ajánlott a kisebb méretű, amiben kényelmesen elférnek a holmijaid.

Időjárásnak megfelelő öltözék (Rétegesen öltözködj)

Bakancs, túracipő
Váltó zokni (ha van, túrazokni)
Esőkabát
Sapka/Kalap (hideg/napsütés ellen)
Élelem (Soha ne hozz romlandót!) Alább kitérek az élelmezésre is!
Kulacs (műanyagpalack is lehet) vízzel vagy teával - Hozz legalább 1,5-2 litert!
(Pohár, esetleg tányér, ha főzőcskézünk)
Bicska (kanál)
Pénz, iratok
Egyéni gyógyszerek
Papírzsebkendő
Fényképezőgép

Az éjszaka komfortosabbá tétele végett:

Polifoam
Takaró/ Hálózsák.         

Hozhatsz még:

Térképet, tájolót, iránytűt vagy GPS-t
Milyen legyen...?

A hátizsák

Egy napos kirándulásokra a 25-30 literes méret a legmegfelelőbb. Ezek a zsákok lehetnek belső merevítésűek vagy merevítés nélküliek. Nyilván az előbbiek a jobbak, mert van tartásuk és kényelmesebb a súlyelosztásuk. Azok a túrazsákok jók, amik viszonylag keskenyek és nem körte alakúak.

A túrabakancs

A túra hossza illetve a terep általában meghatározó abból a szempontból, hogy mit szükséges magunkkal vinni az útra. Egy biztos pont azonban van, bármilyen túráról legyen is szó: ez pedig a lábbeli. Persze ahhoz, hogy a kirándulásról szép élményekkel térj haza, sok egyéb jó tanácsot fontos megfogadni, egyet viszont kötelező: ne indulj el megfelelő túracipő vagy bakancs nélkül!

Manapság rendkívül széles választékot találsz a túraboltokban, de akár az egyszerűbb sportboltokban is különféle kirándulásra, túrázásra alkalmas cipőkből. A bakancs kiválasztásánál érdemes azonban szakember véleményét kikérned – ezért ajánlott inkább kisebb, de speciális túraboltokat felkeresni.

Néhány alapszabály azonban van, ami alapján tájékozódhatsz. A cipő talpa legyen közép-kemény, ugyanis a nagyon merev talp a magashegyi túrázóknak ajánlott, és az biztos, hogy a mi hegységeinkben erre nem lesz szükséged. Érdemes a cipő bélését is megvizsgálnod: általában ez műszálas textil (jó ha gore-tex), a boka környékén pedig lehet bőr (csak olyan bőrbéléses cipőt vegyél, amelyben a bőr extra puha, egyéb esetben könnyen előfordulhat, hogy feltöri a lábad!). Figyelj oda arra is, hogy a bokádat megfelelően tartsa a bakancs. Fontos, hogy a mérete megfelelő legyen, ezért vásárlásnál mindig figyelj oda, hogy megfelelő zoknival próbáld fel, és legyen rajtad hosszabb ideig, mielőtt kifizeted.

A túra zokni

Ha hosszabb túrára indulsz, érdemes speciális túrazoknit vásárolni. Az ilyen zoknik fő ismérve, hogy nagy arányban tartalmaznak pamutot, ami a zokni párafelszívó képességét javítja. Ez azért is fontos, mert ha profi szellőző bakanccsal rendelkezel, de a zoknid tiszta nylon, a rendszer összeomlik – azaz nem szellőzik ki a nedvesség. Nylon zoknit egyébként sem ajánlok, akár milyen cipőben is jössz. A téli túra fontos kiegészítője a kamásli – ez megakadályozza, hogy a hó vagy latyak eláztassa cipődet belülről, és védi a nadrágszárát is, így az sem tud átázni.

Az öltözék

Legfontosabb szabály, hogy mindig az időjárásnak megfelelően, és RÉTEGESEN öltözködj. A túrára mindig kényelmes, jól szellőző ruhát vegyél fel. Ne feledkezz meg a váltó zokniról, és jó ha van nálad valami melegebb holmi is, arra az estre, ha lehűlne az idő.Legyen nálad váltóruha mert bármi megtörténhet és így januárban elég könnyű megfázni.

És akkor az élelmezés!

Erre ötleteket várok. Mivel tüzet fogunk gyújtani, ami egész éjszaka égni fog így szalonnasütésre  is lesz   lehetőség. Ez nem kötelező, de a lehetőség meg lesz rá. Viszont mindenki hozzon magának 1,5 napra elegendő élelmet. Bolt lesz viszonylag közel, így azért nem kell megilyedni, hogy valaki éhenhal. Csajkát, tényért hozz magaddal mert máson nem igazán fogsz tudni majd enni.       

A túrázás tízparancsolata

1. Készülj fel alaposan a túrára! Gondold végig, mennyi folyadékra, élelemre lehet szükséged útközben, s annyit hozz magaddal, amennyire feltétlenül szükséged lehet. 1-1 alma és csokoládé jól jöhet, de ne cipelj felesleges terhet magaddal.

2. Túrádat erőnléted, gyakorlottságod, és társaid figyelembevételével tervezd! Ha nem érzed egészen jól magad, inkább maradj otthon, de társaidat ne hátráltasd a gyaloglásban! Legyen erőd a túrát feladni és ha kell, visszafordulni, de erről társaidat és a túravezetőt tájékoztasd. Ha kell, kérj segítséget.

3. Célszerűen, kényelmesen, és ne feltűnően öltözz! Könnyű, időjárásnak megfelelő cipő vagy bakancs, réteges öltözködés a megfelelő. Egy esőkabát jól jöhet néha, de ha nincs kéznél, egy nagy méretű műanyag kukás zsák is megteszi váratlan eső esetén. Erős napsütés ellen egy kendő, vékony sapka vagy kalap legyen nálad.

4. A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj! Nem azért megyünk, hogy végigszaladjunk néhány kilométert. Az egy másik sportág. Arra mindig van idő, hogy megcsodáljuk természeti értékeinket, és néhány fotót készítsünk.

5. Viselkedj csendben, fegyelmezetten, vendégként! Az erdő az ott élő állatok élőhelye, ne zavarjuk őket, ha olyan szerencsében akad részünk, hogy pár pillanatra megmutatják magukat.
6. Tartsd és tartasd be a túrázás szabályait ! (tűzrakás, hulladék, illemhely, táborozás, védett terület, túravezetés...) A túravezető vezeti a túrát, nem Te! Akkor is, ha Te gyorsabban tudsz gyalogolni. Mindig hallgass a szavára! Hidd el, ő
tapasztaltabb nálad. A szemetet hazavisszük, nem szórjuk szanaszét. Akkor sem, ha senki sem látja.

7. A természetben való tartózkodás után állítsd vissza az eredeti állapotot ! Hadd élvezzék a háborítatlan környezetet az utánunk jövők is! A virágok, az egyéb védett és nem védett növények ott szépek ahol élnek, ne tépd le és ne vidd el. A gyermekek figyelmét is hívd fel erre.

8. Szeresd és védd a természetet, igyekezd azt másokkal is megszerettetni, megismertetni, megvédetni! Meséld el családodnak, barátaidnak, hogy milyen szép helyeken jártál, mennyi élményben volt részed útközben, s hogy milyen jól esett egy kis mozgás! Talán legközelebb kedvet kapnak ők is, hogy veled tartsanak.

9. Becsüld túratársaidat és őket a bajban ne hagyd őket magukra! Ha társad megsérül vagy egyéb, előre nem látható ok miatt nehézségei támadnak útközben, szólj azonnal a túravezetőnek!

10. Igyekezz hasznosítani a természetben szerzett ismereteidet, tapasztalataidat!

Jelentkezni itt lehet: riga12@freemail.hu

Ide írd meg, hogy honnan jössz és mikorra tudsz érkezni, valamint a telefonszámodra és az életkorodra is szükség lesz.    

További kérdéseket és javaslatokat a fórumban lehet megírni! 

Csaba