Cliven Bundy, az amerikai Nevada állambeli farmer földjeit az amerikai kormány 2014 április elején megpróbálta elvenni – de nem is akárhogy, több száz katona kirendelésével. Az elkobzási művelet viszont így is kudarcba fulladt – és az sem akárhogy. Az ügy az ENSZ "szabadságcsökkentő" projektjének nyílt, erőszakos megmutatkozása, és az amerikai szabadságharcosok erőszakmentesen megnyert ütközete.

A clark megyei Bunkerville-ben él a Bundy-család, akik 150 éve kezelik a kérdésben forgó földterületet és legeltetik rajta marhaállományukat. A földhivatallal (Bureau of Land management, BLM) régóta tart a jogi hadakozás, mivel egy határozat értelmében megannyi terület (köztük az övék is) a szövetségi kormány tulajdonába került. Emiatt a kormány nevetségesen magas legeltetési díjakat rótt ki a gazdákra – állításuk szerint ebből támogatják a farmok működését. (Arról már nem szóltak, mi értelme van odaadni azt a pénzt, amit állítólag visszajuttatnak a gazdáknak.) A folyamatban tömegével tudták a farmereket kisemmizni, rákényszeríteni hogy anyagi okok miatt adják fel földjeiket. Cliven Bundy környékén ő maradt az egyedüli farmer, aki nem adta be a derekát: pár évtizede, 1 millió dollárnyi befizetett díjak után megtagadta a további folyósításokat.

Cliven Bundy

A földhivatal mindettől nagyban különböző érvekkel küldte a felszólításokat, majd a fegyveres erőket. A hivatalos verzió szerint azért kell feladni a területet, mert a marhák legeltetése veszélyezteti a sivatagi teknősök fennmaradását (amiről utólag kiderült, nem hogy nem fenyegeti őket, még jó is nekik ). Az akció mögött Harry Reid szenátor áll, aki – a földhivatal saját oldalán fellelhető dokumentumok szerint – a földet elígérte kínai befektető partnereinek, akik napkollektor-telepet és napkollektor-gyárat szeretnének építeni oda. Ezek a dokumentumok a botrányt követően nem csak a földhivatal oldaláról, de még a nagyobb keresőmotorok (pl. Google) eltárolt részlegéből (cache-éből) is el lettek távolítva. Felmerültek olyan hírek is, hogy a földterület alatt jelentős földgázkészletek húzódnak meg, amire szemet vetett az energialobbi és kinyerhető lenne a "fracking" ("roncsolás") elnevezésű módszerrel. A fracking veszélyes, mivel ennek során a föld mélyén robbantásokat végeznek, és földrengést, a talajcsuszamlást, víznyelők kialakulását okozhatja.

Itt viszont nem holmi kínai üzletről vagy mutyizásról van szó. Mindez csupán egy kis szelete a zöld propagandának, aminél a hatalmak a környezet védelmét, a fenntarthatóságot és hasonló "zöldeket" használnak kifogásként arra, hogy az emberek szabadságát drasztikus mértékben csökkentsék. Az ENSZ  Agenda 21 nevű globális terve ennek a megvalósítása: területi korlátozások, az emberek rezervátumokba történő bezárása, a természetes erőforrásokhoz való hozzáférés megtagadása. Alább látható az Agenda 21 térképe arról, hogy az Egyesült Államok területét milyenre kívánják formálni. A piros területek teljesen el lennének zárva az emberek elől, a sárgákat erőteljes szabályzások szerint lehetne használni, és a világoszöldön lehetne élni.

Agenda 21 térkép

Akikből hiányzik az együttérzés, azoknak érdemes tudni hogy az ENSZ Biodiverzitási egyezményét Magyarország is aláírta, így számunkra is valószínűleg létezik egy ilyen térkép.

A földhivatal célja megvalósítása érdekében több száz privát – tehát nem állami –, katonai cégek által foglalkoztatott "zsoldos" katonát bérelt fel. Még egyszer, hogy tiszta legyen: a szövetségi kormány egyik szerve bízott meg fizetett magánkatonákat, hogy állampolgárok felett érvényesítse a szándékát. Ez talán ismerős lehet, olyan formában, hogy nem egyszer találkozunk magyarországi megmozdulásokon furcsa kinézetű, nem magyarul beszélő tisztekkel (Mossad... Europol...). Fokozatosan kezdték a marhaállomány elkobzását, viszont voltak olyan marhák is, amiket lelőttek. Területeket, utakat zártak le, helikoptereket és mesterlövészeket rendeltek ki. Olyan légi korlátozást hoztak érvénybe a terület felett, amely szerint csak a földhivatal által megbízott repülő járművek léphetnek be. Egy időszakban a környező telefontornyok is elérhetetlené váltak, feltehetően nem véletlenül.

Zsoldosok a Bundy farmon

A Bundy család szerencsére nem volt egyedül. Segítségkérésükre több kisebb csapatnyi ember, majd több százas tömegek indultak útnak. Sok környező milícia is megjelent a helyszínen: ezek önszerveződő fegyveres csoportok, mondhatni az "emberek hadserege", és kiemelkedő szerepet játszottak az egyensúly fenntartásában.

Milícia

A lezárt terület előtt tüntetések szerveződtek, amelyek során indokolatlan agressziót alkalmaztak a tüntetők ellen. A szembenállás napokon át húzódott, az utolsó napokban már több ezer ember ment oda kocsikkal. A személyes beszámolók szerint a katonák "be voltak sz*rva". Az esemény fordulópontján az emberek a lövetési figyelmeztetés ellenére, halált megvető bátorsággal előrenyomultak, lebontották a kordonokat és meghátrálásra késztették a kormány által felbérelt zsoldoshadsereget.Az Egyesült Államokban példátlan, hogy a szövetségi kormány ilyen módon és ilyen agresszivitással beavatkozzon egy állam ügyeibe. Nevada vezetősége a kormánnyal szemben Bundy-t pártfogolta, de tényleges segítséget nem nyújtott. Csak akkor lépett közbe, mikor az útlezáráskor a katonák beszorultak a két oldalról őket közrezáró tömegbe – akkor is katonáknak mentek segíteni, hogy kijussanak onnan. A földhivatal egyelőre kivonta a csapatokat a területről, de Harry Raid szenátorral együtt tovább fenyegetőznek, mondván, hogy az ügyet nem hagyják annyiban. Az ilyen földelkobzások közül ez csak az első, még többre számíthatunk.

Hogy miért fontos kiállni az ilyen helyzetekben? Azért, mert a saját függetlenségünk forog kockán; ha valaki törvényesen elvághat minket az önellátástól, akkor az az ember vagy embercsoport kényére-kedvére dönthet életünk felett. Biztosan vannak, akik úgy érzik ez kicsit sok, és inkább "békésen" együttműködnének az irányítókkal. De talán ideje lenne, hogy a személyes szabadságunk fontosabb legyen, mint a biztonság illúziója. Ez a szembenállás az emberek részéről vérontás nélkül zajlott le, kisebb sérüléseket is a részt vevő katonák, illetve rendőrök okoztak. Egy kisebb forradalom valósult meg a Bundy-farmon, vagy legalább is a békés forradalomnak az első csatája, amit az emberek nyertek meg.

Don't tread on me
"Ne taposs rám" – történelmi zászló az 1775-ös amerikai forradalom idejéből, amelyet azóta is jelképként használ az amerikai "ellenállás"


Források:
Az infowars.com ide tartozó cikksorozata
http://www.rumormillnews.com/cgi-bin/forum.cgi?read=305402
egyéb személyes beszámolók


chaser