Rovat: Hírek - 0

Ahogyan nevezik, "az íjfeszítő népek" kincse - a szkítáké, hunoké, magyaroké... na és a japánoké - ugyan nem teljesen passzolnak az előző sorba de alább kiderül, azért velük is közös egysmás!

Bár nagyon szeretném meghallgatni Pálinkás József MTA elnököt a finnekről, de náluk mégsem találtam hasonló hagyományokat...


Igen, itt a képen látható  tárgy okozza a legtöbb fejtörést manapság. Ez a lealjzott állapotú íj bizonyíthatóan magyar sírból került elő, és bizonyíthatóan az ázsiai "C" íjak családjának extra tudásáról hoz hírt ősmagyar múltunkból. A kérdés az, hogy a mai technikai fejlettséggel képesek vagyunk e ezt a csúcsteljesítményű íjat újraalkotni?

Pillanatnyilag  lehetetlen küldetésnek bizonyul a Magyar "C" íj modern anyagokból történő elkészítése. Vannak már reménytkeltő próbálkozások... Azonban sokszor az eredeti anyagok felhasnálásával is csak megközelítő megoldásokra telik. De előbb olvassuk el, mit lehet múltunkból megtudni a magyarok íjáról.


„A magyarok nyilaitól ments meg…”, „mint hegyekből támadó forgószél…”

Azt hihetnénk, mindent elmondanak ezek az unásig ismételt korabeli idézetek a magyarok hadviseléséről, íjászművészetéről, lovasíjász harcászatáról.

A valóság azonban az, hogy a források szegényesek és gyakorta rosszindulatúan torzítanak. A korabeli (utolsó honfoglalásunk idejéről van szó) európai viszonyok nem kedveztek a kultúrának, az írástudásnak, a történetírásnak. A középkor egyik legsötétebb szakaszáról van szó, ahogy a nyugat-európai kortárs írja: a magyarok Isten büntetéseként jelentek meg, mert már akkora volt az erkölcsi fertő, hogy a pl.: a korabeli pápák viselkedése bordélyházakba illő.
Ilyen viszonyok közt ne várjunk hiteles leírást, no és a három emberöltőn keresztül tartó európai magyar hatalmi hegemónia szintén erős sértettségérzetet hagyott a helyi lakosságban.

A VIII. – IX. századi Európa a legsötétebb korszakát éli, amikor egy keletről jött nép - a magyarok utolsó hulláma – elhozza a soha sem látott gazdagságot, a kulturált öltözködéstől az írástudásig (az akkor már 4 ezer éve ismert rovásírást), éhínség helyett a nagyállattartókra jellemző húsbőséget, a szőlő- és gyümölcstermesztés kaukázusi színvonalát, hadd ne soroljuk, mi mindent még…A magyarok íja pontosan olyan fejlett volt, mint az a gazdasági és szellemi kultúra, ami képes volt Európa legmodernebb királyságát megteremteni Szent István idejére. Vallás és kisebbségi jogok, befogadó, de nem bármit elfogadó(!) alkotmány, - ezek ismeretlenek voltak a ma művelt nyugatként emlegetett Európában. Hiszen még alsógatyát sem hordtak! Egészségtelen "városi" védművekkel körülvett fűthetetlen oduikban tombolt a tüdőbaj és a dögvész, az ürüléket egészen a XVIII. századig az "ablakon" keresztül az utcára ürítették… Mire taníthattak ők minket? Semmire! Annál inkább fordítva, még ha ezt azóta sem ismerik el, ámbár néhány száz évvel később nem véletlenül állítottak szobrot a szürke marhának, melynek csordáit a magyar könnyűlovasság kései utódai: a hajdúk hajtottak egészen a tengerparti városokig, hogy éhen ne haljanak.


 


Igen, a magyar íj még Mátyás király idejében is olyan hírrel rendelkezett, hogy egy-egy különleges példányért akár palotákat adtak cserébe a nyugati főurak. Ahogy a magyar ló fogalom volt egészen az Árpád-ház kihalásáig és még egy ideig azután is, úgy a magyar íj szintén.
De ezen egy pillanatra se csodálkozzunk. Ha nem adtuk volna fel annyiszor az évszázadok során kulturális identitásunkat, akkor ennek a folyamatnak akár máig tartóan lett volna tápláló forrása...

 

"..Ahogyan a Shaolin Kung Fu egyetlen ágában sem lehet övvizsgákat kihagyni, vagy egybetömöríteni, úgy a lovasíjászat sem a percemberkék műfaja. A hirtelen sikert szomorú kudarcok tarkíthatják, ha nem tartjuk be a Mag Elvét.

Ezt már a szkíták is tudták:

 

Az edző és tanítványa közti kölcsönös tiszteleten alapuló szoros kapcsolat nélkül elképzelhetetlen az előrelépés. Ahogyan lovainkat soha nem betöréssel neveltük ( ezért lovagolhatunk zabla nélkül), úgy tanítványaink lealázását is mérhetetlenül elítéljük." (karahun.hu)

A japánok is tudták: sokban hasonlít a technika, bár az íj mérete és a frekvencia eltér, ITT megnézheted!

Következzen a hun/magyar forma végül:

 

 

Archery Rapid Fire Hun Archery Kassai  (History channel)

 

Cs187

 

 

 

csabi187