Rovat: Filmajánló - 0
Sokat olvastam a témában, rengeteg videót, dokumentumfilmet néztem meg és terveztem egy hosszabb cikk írását. De végül másra jutottam. A szó ide kevés, más kell. Talán a palesztinok által készített filmek tudják a legjobban visszaadni, hogy milyen lehet ott az emberek élete.

Kevés film elérhető csak, hiába lehet olvasni soknak a létezéséről, egyszerűen maga a film nem lelhető fel a "zinterneten". Gondolom ez sem véletlen. Szóval filmajánló, vagy egy kicsit több...

Akkor jöjjenek sorban a filmek:

OMAR:

Egy szerelmi történet és kicsit több. Omar szerelméhez Nadia-hoz minden nap egy falon átmászva jut el. Közben katonák alázzák meg, üldözik, lőnek rá. Minden nap a menekülésről, túlélésről szól. Belekeveredik egy izraeli katona elleni merényletbe és küzdelme kezd reménytelenné válni.Magyar nyelven a film letölthető Magyarország legnagyobb fájlmegosztójáról, amelynek neve végződése -core.

MENNYORSZÁG MOST:

Két gyerekkori jó barát, Kaled és Szaid egy merényletre készülődik. Ám sorsuk mégis nagyon eltérően alakul. A film nem foglal állást, ne rágja a szánkba a mondanivalót. Csak bemutatja reménytelen helyzetüket, küzdelmüket. Nagyon elgondolkodtató film, elhangzik sok súlyos mondat és nekem végig ez motoszkált a fejemben: én mit tennék a helyükben!Magyar nyelven a film letölthető Magyarország legnagyobb fájlmegosztójáról, amelynek neve végződése -core.

OCCUPATION 101 / PALESZTINA MEGSZÁLLÁSA:

Egy dokumentumfilm a palesztin lakosság szemszögéből. Azt hiszem, nem kell hozzáfűzni túl sokat. Nem könnyű végignézni, és akkor milyen lehet mindezt átélni nap mint nap?! Ha csak az 1%-a lenne igaz az elhangzottaknak, még az is szörnyű lenne. Csak hát ez egy 2006-os alkotás, azóta a helyzet sokkal rosszabb...Magyar felirattal a film letölthető Magyarország legnagyobb fájlmegosztójáról, amelynek neve végződése -core.

Én azt gondolom, hogy ami itt a szemünk előtt zajlik az nem más, mint népirtás. Erről egy olyan múlttal rendelkező nép, mint az izraeli, sokat tudna mesélni. Ennek ellenére mégis ezt teszik egy másik nemzettel. Egy másik állammal. Ezt azért merem ebben a formában kijelenteni, mert a napokban látott napvilágot a hír, miszerint a Vatikán bejelentette, hogy elismeri a palesztin államot. Messze vannak még ettől, de sokat lendíthet az ügyükön.

↓ FRISSÍTÉS ↓

A filmek után egy kis zene következik:


Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy birminghami rappert, Ambassador MC-t:

A következő klipet már többször eltávolíttatták a YouTube-ról. Szerintem példamutató dolog ez a hozzáállás egy muszlimtól. Nem szítani akarja az erőszakot, hanem békét szeretne. Azt gondolom a legtöbb muszlim ember ilyen, bármennyire is riogatnak Iszlám állammal, terroristákkal minket.Még egy zene tőle, ezeket a szövegeket még én is értem és átérzem, pedig az angol tudásom nem sokkal jobb, mint a mandarin.A sor végére jöjjön egy magyar muzsika Rhino tolmácsolásában:Friss hír továbbá, hogy a napokban indult el egy három hajóból álló hajóraj, ami segélyszállítmányt visz a gázai partok felé. A nyolc éve tartó blokád során már több segélyszállítmányt is megkíséreltek eljuttatni a térségbe, de az izraeli flotta rendre megakadályozza ezek célba érését.

Öt éve 10 aktivista halálával végződött az egyik ilyen kísérlet.

Tudom, hogy sokakban felmerül a kérdés, miért kell nekünk foglalkozni egy 4000 km-re lévő nép sorsával! Nem elég bajunk van nekünk is? Úgy gondolom, hogy a magyar nép gyógyító. Mindig is az volt. Gyógyította a saját baját és a világét is. Nem tudom, miért szívügyem ez a téma, ahogyan azt sem tudom, te milyen világban szeretnél élni, kedves olvasó. De abban biztos vagyok, hogy milyenben nem. A gyermekeid és unokáid számára nem egy olyan világot szeretnél hagyni, ahol több tucat háború dúl. Mindenki maga döntheti el, mit tud tenni ez ellen: legyőzve gátlásait ír egy gyengécske cikket, ismerősei között elmondja a véleményét, esetleg elindul egy hajórajjal az ismeretlenbe életét kockáztatva. Valamiért, nem valami ellen...

M.Peti