Rovat: Tudomány - 0
Dr. Bardócz Zsuzsanna professzor előadásában hallhattok sok érdekességet, érthetően, magyarul, képekkel, prezentációval, és egyenes beszéddel. A videóból több részt is kiemelhettünk volna, mert az alább idézett szövegrészleteken kívül számtalan ugyanolyan fontos információ hangzik el kísérletekről, tapasztalatokról, csúsztatásokról, ellentmondásokról, protokollról vagy annak hiányáról. 

A professzor asszony röviden összefoglalt pályafutását az alábbiakban olvashatjátok, amely a Biokontroll Hungária weboldalról származik:

"Vegyész (Kossuth Lajos Tudományegyetem) tudományos pályafutását a DOTE kutatójaként kezdte, ahol doktorált, majd megszerezte az MTA kandidátusi címét.1987-ben hozzáment Pusztai Árpádhoz, és Skóciába költözött. 1987-től 2000-ig, nyugdíjbavonulásáig az aberdeeni Rowett Kutatóintézetben dolgozott, a "Food-Gut-Microbial Interaction Unit" vezetőjeként.
2000-ben hazaköltözött Magyarországra, 2002-ben megszerezte az MTA doktora címet. Habilitálás után 2007-től a Debreceni Egyetem ATK Élelmiszertudományi, Élelmiszerbiztonsági és Mikrobiológiai Intézétében a táplálkozástudomány professzora."

"..Amerikában bizonyos területeken már visszatértek az 1950-es évek mezőgazdaságához..."

"...Régen a kenyérben mi volt? Só, víz, liszt, kovász... ma már 6-7 féle E-szám..."

"...az élelmiszereink tartalmazzák az összes mezőgazdaságban használt szer maradékanyagait..."

"... A természet határt szab annak, hogy mi mivel és ki kivel tud közösülni és utódokat létrehozni..." 

"...Állandóan azt halljuk a szakértőktől, hogy a génmódosítás már évek óta folyik, és a hagyományos nemesítésnek ez csak egy precízebb, modernebb változata, és semmiben sem különbözik a hagyományos nemesítéstől... Hát kérem ez a világon a legnagyobb csúsztatás!..."

"...A genetikailag módosított növények újszerűek, a természetben nem fordulnak elő, ezért lehet őket szabadalmaztatni. Ha valaki GMO növényt termeszt, megveszi a vetőmagot, tulajdonképpen nem veszi meg a vetőmagot, a vetőmag végig az előállító vállalat tulajdonában marad, jogot kap arra, hogy abból a vetőmagból növényt növesszen, a termését betakarítsa, és utána a termését csak annak lehet eladnia, akit a vállalat előír..."

"...Ami a biztonsági vizsgálatot illeti, az meg olyan, mint a Mátyás király és az okos lány. Ugye mondta neki Mátyás király, hogy >> Gyere is meg ne is, hozz is ajándékot meg ne is! << Úgyhogy a lány eljött szamáron, tehát nem jött, és hozott ajándékot, egy galambot a szita alatt, ami rögtön el is repült, mire átadta volna. Úgyhogy hozott is ajándékot, meg nem is. Hát ilyen a génmódosítás és annak a biztonsági vizsgálata. Ha akarom megvizsgálom, ha akarom nem vizsgálom..." 

"...A kockázat eredményét soha nem hozzák nyilvánosságra, azt mondják hogy ez titkos üzleti  információ, és csak kulcsszóval rendelkező kormányszakemberek juthatnak hozzá az anyagokhoz...Az eredményeket nem vagy alig erősítik meg független vizsgálatok..."
"...Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, ezek vegyszergyárak, tehát a növény maga állítja elő azt a vegyszert, ami a növény megvédéséhez szükséges..."

"...Yorkban, Nagy-Britanniában van egy intézet, ahova mindegy egyes allergiás megbetegedést be kell jelenteni, és évek óta nyilvántartják a különböző allergiákat. Ebbe az intézetbe '98-'99 táján azt tapasztalták, hogy a szója allergiában nagy mértékű 50 %-os növekedés fordult elő, és ez egybeesett avval az időszakkal, amikor a GM szója bekerült a táplálékba..."

"...Amit az ipar állandóan mond és hajszol, hogy nincs bizonyíték a GM növények egészségkárosító hatására, így ezeket biztonságosnak kell őket tekintenünk, soha senki nem lett beteg, még egy tüsszenésről sem számoltak be. Igen ám, de a világ nagy részén a GMO-kat nem kell jelölni. Most ha én elkezdek tüsszögni és köhögni és elmegyek az orvoshoz, és azt mondom, hogy nekem egy GM növénytől van ez, az orvos rám néz és azt mondja hogy mikor evett, mit mennyit, mondjon már valamit. Mit tud az ember mondani? Semmit..."
"...Sajnos meg kell mondanom, hogy ezért mi tudósok, fejlesztő vállalatok, a szabályozó testületek, és a kormányok és a tanácsadók, akik ezt engedélyezik, mind felelősek vagyunk azért, hogy ez bekövetkezett..."

83as