Rovat: Filmajánló - 0
{#}{#}Európa Hirosimája...

Az állatvilág nem rendelkezik azzal a "tudással", amivel az ember. Nem képes tönkretenni a saját életterét, mert nem ostoba. Ellentétben az emberrel, aki tudósnak hiszi magát, Istent játszik, majd gyilkossá válik.

1986. április 26-án a csernobili atomreaktor robbanásának következtében legalább százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint Hirosimára és Nagasakira ledobott atombombák felrobbanása után (ami legkevesebb 500 ezer - 1 millió embert ölt meg alsó hangon közvetlen, vagy közvetetten).

Amellett, hogy a szovjet kormány igyekezett elhallgatni az ügyet, a magyarországi politikai elitnek is sokkal fontosabb volt megtartani az "Éljen május elseje!" népfelkiáltással zajló ünnepséget, és átadni egymásnak a naplopásért járó érmeket, vállveregetve, boldogan mosolyogva a fényképezőgép kamerájába. Az volt ezzel a gond, hogy muszáj volt kimenni a népnek is az utcákra és vezényszóra tapsikolni a tömeggyilkosokat. Majd az ünnepek elmúltával foglalkoztak a dologgal. Akkor már mégiscsak azt mondták megtörtént, ami 5 nappal előtte nem történt meg. Mert volt ott egy roppant fontos május elsejei ünnepség...
83as