Rovat: Országunkban - 0
Varga-Bíró Tamás facebookos bejegyzése következik a László Petra üggyel kapcsolatban. A témát Tamás alaposan körüljárja, sok szempontot megvizsgál, de leginkább kivár. Egy ilyen láthatóan jól felfújt esemény ugyanis sosem teljesen az, mint aminek látszik!

Innentől VBT írása következik:

A László Petra ügy kapcsán eleddig nem nyilatkoztam se pro-, sem kontra. Megvolt a véleményem, ez igaz. Méghozzá elítélő véleményem. Elítéltem László Petrát.

Több oka volt ennek. Először is az N1TV nevű, YouTube-on létező amatőr képződményt semmilyen formában nem tekintem hiteles hírforrásnak. Bántóan egysíkúan láttatja a dolgokat, ráadásul az ott dolgozók közül csak nagyon kevesen értenek a televíziós újságíráshoz. Többségük dilettáns műkedvelő. Nem azt mondom, hogy nem fejlődtek a kezdetektől fogva, mert ez nem lenne igaz.

Induló adásaikhoz képest óriási javulást tapasztaltam náluk. Viszont témaválasztásaikban, és az adások kivitelezésében még jócskán lenne mit tanulniuk. No, én László Petrát is közéjük soroltam. Másodszor valóban azt hittem, hogy elgáncsolja a gyerekét tartó apát. Ez a két ok elegendő volt ahhoz, hogy mélységesen megvessem ezt a nőt. Megvetésemnek azonban nem adtam hangot, mert az eset olyannyira túlnőtt önmagán, hogy az szavakkal már nem kifejezhető. Ezért nem akartam egy újabb huhogó lenni a bagolyfán.

És óriási szerencse, hogy vártam. Egészen a mai napig. Ugyanis fokozatosan jutottam olyan tények és felismerések birtokába, melyek 180 fokos fordulatra késztették véleményemet.

Akkor nézzük sorjában!

1 - A RÚGÁS

Az alapfelvetés az, hogy az operatőr felrúgott egy, a fiát a karjaiban tartó szír menekültet. Azóta azonban bebizonyosodott, hogy ez nem történt meg. A szír férfi amiatt esett el, hogy a mögötte futó rendőr a hátizsákja szíjánál fogva visszatartotta őt, majd a szíjat elengedve, a férfi a hirtelen lendülettől orra esett. Több kameraszögből is megnézve a videót, úgy találtam, hogy ez az állítás helytálló. A férfi és gyermeke nem László Petra lábában estek el.

2 - A RÚGÁS SZÁNDÉKA

Igen ám, de ettől még a szándék megvolt, mondhatnánk, és teljes joggal. Csakhogy aki ilyen sarkosan fogalmaz, az sosem volt hasonló szituációnak még a közelébe sem. Azon a napon ugyanis több száz migráns mozdult meg egyszerre, egy időben, lélekszakadva rohanva, neki a maroknyi rendőrnek, és a sajtó munkatársainak. László Petra pedig szó szerint a tűzvonalban állt. Mint egy interjúban kifejtette, ha nincs nála a kamera, bizonyára kézzel védekezik. Így maradt a láb. Nem nézve, hogy gyerek, nő, férfi, vagy épp aggastyán-e az, aki őt le akarja tiporni. Merthogy ez korábban megtörtént. László Petrát durván fellökték. Kamerástul. Csak ezt nem rögzítette egyetlen német kollégája sem. Minden esetre fogadjuk el tényként, hogy az emberi alaptermészettel teljesen összeegyeztethető az ösztönös védekezési mechanizmusnak ez a fajtája. Ha egy embertömeg megindul felénk, akkor ösztönösen védekezni kezdünk.

3 - A „FELRÚGOTT” SZEMÉLYE

Az eset után egyesek nem voltak restek kicsit utána nyomozni ennek a szír férfinek. Akiről kiderítették, hogy radikális iszlamista harcos, aki maga is felelős több ember haláláért. Hogy ez mennyire igaz, azt nem tudom. De tény, hogy az esetet ebből az aspektusból soha, egyetlen hírcsatorna sem tartotta fontosnak kivizsgálni. Ahogyan a magyar titkosszolgálatok sem nyilatkoztak ez ügyben. Az azonban kétségtelen, hogy a férfi nem Szíriából, hanem a többségében muszlim Törökországból érkezett a zöldhatáron át. Tehát státusza illegális határsértő gazdasági bevándorló.

4 - RÚGÁSÉRT KIRÚGÁS

László Petrát rögtön, a világsajtóban kitört botrány napján kirúgták az N1TV-ből. Ahol, úgy tűnik, az ártatlanság vélelme nem alapvető joga még az ott dolgozó kollégáknak sem, saját kollégáikkal szemben. Tipikus jobbikos húzás. A néppártosodó „mozgalom” kihátrál a mögül, aki az érdekeit veszélyezteti. Anélkül, hogy előtte bármiféle belső etikai vizsgálatot lefolytatna. Persze ez is csak az új keletű pártkatonáknak lehet újdonság. A régi gárdisták sokat tudnának mesélni arról, milyen az, amikor beígérik nekik az ingyenes jogi védelmet, aztán százezreket kérnek tőlük a segítségért cserébe.

5 - A BOCSÁNATKÉRÉS

László Petra maga is beismerte, hogy több ízben is lendült a lába. Azonban hozzá tette, ez valóban csak öntudatlan védekezés volt részéről. Azt is beismerte, hogy ez nem volt éppen professzionális attitűd, ilyet egy sajtómunkatárs nem engedhet meg magának. Ezért bocsánatot kért. Kétszer is. Tegyük gyorsan hozzá, noha tudom, hogy ez egyfajta projektálás: ha az összes parlamenti párt elkezdene bocsánatot kérni a mandátumuk során megszegett választási ígéreteik miatt, a bocsánatkérések sora hosszú órákig (ha épp nem napokig) tartana.

6 - A SZÉGYENFAL

Természetesen az eset hatására a Facebook-on azonnal megindult a trollkodás, melynek zászlós hajója egy szégyenfal volt. A fal létrehozója pedig, egy Györfi András nevű „öntudatos” polgár. Hát… akiről aztán később kiderült, hogy valójában médiahacker, aki a vállalkozását reklámozta az akcióval. Györfi Andrást természetesen nem hurcolták meg gyalázatos tette miatt. Azóta is él és virul. Ki tudja, tán még vállalkozása is jövedelmező módon prosperál.

7 - AZ ESET FOLYOMÁNYA LÁSZLÓ PETRÁRA NÉZVE

Az operatőr elvesztette állását. Ráadásul Tarr Béla a Magyar Filmművészek Szövetsége nevében ebből a szervezetből is eltanácsolta (noha, annak László Petra soha nem is volt tagja – vbt). Fejére az IS többmilliós vérdíjat tűzött ki, amiért a külvilággal minden kapcsolatot megszakított, és családjával vidékre költözött. Férjének ott kellett hagynia egyetemi tanulmányait. Anyósának, aki rákos beteg volt, a menyét ért rágalmazó hadjárat hatására drasztikusan romlott az állapota, és nem sokkal a botrány után elhunyt. Persze Petrának van már némi „rutinja” a tragédiák feldolgozásában: első gyermeke egynapos korában meghalt, második gyermekével elvetélt. Összefoglalva: egy (meg nem erősített hírforrások szerint háborús gyilkos) illegális határsértő, muszlim szír férfi és gyermeke miatt Magyarországon idejekorán meghalt egy keresztény magyar nő, és egy másik keresztény magyar nő fejére vérdíjat tűzött ki egy muszlim terrorszervezet, egy magyar család pedig a társadalom perifériájára sodródott.

8 - AZ ESET FOLYOMÁNYA A SZÍR FÉRFIRA NÉZVE

A férfi azonnal spanyol munkavállalói engedélyt, berendezett lakást és hatalmas fizetéssel járó fociedzői állást kapott, gyermeke pedig Christiano Ronaldóval futott ki a pályára egy nemzetközi meccs kezdetekor. És azóta sem vizsgálja senki, hogy vajon ennek az embernek valóban volt-e köze az ISIS-hez, és részt vett-e kurdok mészárlásában?

9 - LÁSZLÓ PETRA ÉS ÉN

Ha a fent felsorolt okok nem lettek volna elegendőek korábbi véleményem megváltoztatásához, akkor az a felismerés, ami pontosan ma ért, mindenképp befolyásolták volna azt. Megnézve Petra operatőri karrierjének állomásait, és néhány, róla készült régebbi képet, eszembe jutott: de hisz ezzel a Petrával én régebben nem egyszer dolgoztam! Na, nem az N1–ben, hanem jóval korábban az MTV-ben, illetve kicsivel később az RTL Klubban is, és ha emlékezetem nem csal, a TV2-nél is. Nem hiszem, hogy emlékezne rám, a forgatásokon csetlő-botló, kezdő forgatókönyv-íróra. Én azonban emlékszem rá. Nem sok női operatőr volt ugyanis. Rajta lívül még egy csupán, aki megmaradt emlékeimben. De azt el tudom mondani, hogy Petrát a forgatások során kifejezetten udvarias, tisztelettudó, munkáját professzionálisan végző embernek ismertem meg. Sem szélsőséges nézeteket nem vallott soha, sem higgadtságát nem vesztette el (még akkor sem, amikor a rendező ordibált vele/velük).

10 - A BOCSÁNATKÉRŐ RTL KLUB

Ha egy sort nem írtam volna eddig, már ezért az utolsó fejezetért érdemes mindenkinek elgondolkodnia a bulvár-televíziózás mibenlétéről. Igen, bulvár-televíziózás. És ide sorolom a hírcsatornákat is.

„A független újságírás, a szakmában dolgozó kollégák nevében is mondhatom, hogy mi kérünk bocsánatot László Petra helyett.” – jelentette ki egy László Petrával foglalkozó riport felkonferálásában Barabás Éva. És nekem azonnal eszembe jutott egy érdekes momentum, forgatókönyv-írói karrierem kezdeti szakaszából.

1999-ben történt, hogy az RTL Klub egyik legnagyobb bedolgozójaként számon tartott Magic Media cég Fehérvári úti vágószobájában ültem éppen. Nem volt feladatom bent lenni ennél a folyamatnál, de én igyekeztem a televíziós műsorkészítés minden részfolyamatát kitanulni. Éppen a „CSÍÍÍZ!” című, borzalmasan gagyi műsor vágása zajlott, amiben nekem összekötő szövegek írása volt a feladatom. És akkor feltűnt valami.

- Te figyelj már! Mért vágtad el ennek a bejátszásnak az elejét? – kérdeztem a vágót.
- Mert ott még látszik egy picit a damil! Nézd, itt megcsillan rajta a fény. – mondta a vágó, és meg is mutatta, mire gondol. A felvételen egy spanyol apuka hívja magához szeretettel 2 éves forma, tipegő csemetéjét. A gyerek boldogan szalad felé, aztán egyszer csak összeakadnak a lábacskái, és a kicsi orra bukik. Hát istenem, kivel ne fordult volna elő ilyesmi? Még szerencse, hogy a kamera épp vette az esetet. Csakhogy… nem volt ebben semmi szerencse. Itt ugyanis a bájosan kedves hívás előtt az apuka kifeszített egy damilt, pont, a gyerek bokamagasságában.

Hogy hány ilyen felvétel volt? Rengeteg. Gyerekkel, öreggel, nővel, férfival, kutyával, macskával… és mindenki tudta. Mindenki tudta, hogy ez a rengeteg „vicces” esés bizony nem a véletlen műve.

KIEGÉSZÍTÉS:

E cikk megírása és közlése után úgy fél órával eszembe jutott még néhány nagyon fontos dolog, amit nem árt, ha tud a kedves olvasó. Például, hogy nem mindig a videók elejét kellett levágni. Volt, hogy éppen a végét. Amikor a kisgyerek (vagy nő, vagy férfi, vagy aggastyán) az esés után feltápászkodik, és csupa merő vér az arcocskája, mert vagy az üvegasztalt fejelte szilánkosra, vagy a járdapadkában törte be a fejét. Akadt olyan is, amikor a kutya „viccesen” hozta vissza a labdát az út egyik feléről a másikra átdobva, száguldó autók közt cikázva. Nos, a lelkes gazdi 5 vagy 6 ilyen felvételt készített. Elárulom: az utolsónál az autó volt a gyorsabb…

Amit pedig még hozzá tennék: ezeket a nyersanyagokat egytől egyik attól a német csatornától kapta az RTL Klub, amelynek riportere rögzítette a „gáncsolást”. és amely német csatornán ugyanezek az anyagok, ugyanezzel a vágási technikával megszépítve lettek leadva.

De Barabás Éva most ezért az egyért bocsánatot kér. Annál a csatornánál, ahol az ilyen esetek éveken keresztül, minden szerda este közel fél órában mentek. És ezt mindenki tudta. Barabás Éva „a független újságírás” nevében kér bocsánatot egy olyan csatornánál, amit minden más jelzővel tudnék illetni, talán csak a függetlennel nem.
Kérek mindenkit arra, hogy a fenti pontok ismeretében maga döntse el, ebben a történetben ki követett el, milyen bűnt, és mit érdemel érte?
Én itt csak a saját véleményemet tudom elmondani.

Ezúton bocsánatot kérek László Petrától, amiért kezdetben rosszat gondoltam róla. Sajnálom.
Akik pedig nemzetközi lejáratásában segédkezet nyújtottak, a vizet prédikáló RTL Klubtól kezdve, a munkatársa mellől kihátráló, gyáva Jobbikon át a migráns-simogató ballib-ig, azokat sújtsa őszinte megvetésem!

() VBT ()

Varga-Bíró Tamás facebookjáról

Engedjetek meg egy eseményajánlót, amely előadáson pont a média kerül a középpontba, nem is akárhogy! A médiáról attól, aki már megjárta...:

- VBT előadás Budapesten, december 19.-én, szombaton


83as