Egy újabb recept témájú cikket találtam nektek, ezúttal azonban az urakra is gondolva, szeszes italok készítéséről, illetve meglévő készleteink ízesítésének módjairól szólunk pár szót. Magam részéről még csak házi pálinkával készült kökénylikőrt volt szerencsém kóstolni, nekem annyira ízlett, hogy mindenképpen szerettem volna egy kis kedvcsinálót megosztani veletek. 
 
Az erdokostolo.blogspot.hu összeállítása következik a vadgyümölcsös alkoholos italokról, lévén, hogy itt az ideje!

Kökénylikőr

Hozzávalók: 50 dkg kökény, 50 dkg cukor, 6 dl Gin


A kökényt tegyük széles szájú üvegbe. Szórjuk a kökény tetejére a cukrot, majd öntsük fel a Ginnel. Naponta egyszer rázogassuk meg, hogy a cukor szép lassan feloldódjon. Október és november hónapban tudjuk elkészíteni, ami pont karácsonyra lesz fogyasztható. Felhasználás előtt szűrjük le a kész kökénylikőrt, majd töltsük jól zárható likőrösüvegekbe. Remekül illik gyümölcsből készült fagylalthoz, tejszínhez vagy olvasztott csokoládéból készült édességekhez. Karácsonyi ajándéknak a legjobb választás.


Kökényes „szíverősítő”

A kökény remek ízt kölcsönöz az alkoholos italoknak, például a vodkának, a pálinkának, a ginnek, de a vörös- és fehérbornak is. Egyszerű áztatással finom gyógyital készíthető a gyümölcsből, a bornak ráadásul különleges, gyümölcsös ízt ad, s bár a kökény kissé fanyar, furcsamód némileg ellensúlyozza is a bor savasságát.

Hozzávalók 1 literhez:

40 dkg kökény, 25 dkg kristálycukor (elhagyható), 7 dl alkohol.


A megmosott gyümölcsszemeket egy villával szurkáljuk meg, majd helyezzük őket egy legalább 2 literes befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a cukrot (elhagyható) és az alkoholt, csavarjuk rá az üvegre a tetőt, majd alaposan rázzuk fel az egészet. Hűvös, erős fénytől óvott helyen tároljuk két hónapig, miközben hetente kétszer felkavarjuk. Ha elkészült, szűrjük át egy csinosabb üvegbe a rózsaszínű folyadékot. Recept innen.

Kökényes ágyaspálinka:

A kökényt dércsípés után, s valóban érett állapotában, amikor a gyümölcs már kicsit megráncosodott, kell begyűjteni. Ellenkező esetben a végtermék enyhén opálos színű lesz, ízvilága túl ress. A szakkönyvek illetve a pálinkatörvény szerint minimum 1:10 arányban kell a gyümölcsmennyiségnek a pálinka mennyiséghez aránylania, azaz 10 liter pálinkába minimum 1 kg kökény kell. A kész pálinka kitűnő étvágygerjesztő, vendégváró különlegesség, vadhúsok mártásában pikáns adalék.

Elkészítése:

A gyümölcsöt ki kell válogatni, csak az ép, egészséges szemek alkalmasak. Szártól, levéltől, gallydaraboktól különválasztva alaposan lemosni. Majd fizikailag kicsit megsérteni, megtörni a szemeket. Zárható edénybe (üvegballon, dunsztosüveg, stb.) helyezve ráönteni a pálinkát, és minimum 3 hónapra hűvös helyen légmentesen lezárni. (Én, ha még van tavalyi, akár hat hónapig is rajta hagyom.) Időnként felrázni, megkeverni. A terminus végén több rétegű gézen átszűrni, s ülepítés céljából egy demizsonba helyezni. Újabb hat-nyolc hét után óvatosan, nem felrázva lefejteni a seprűről. További 10-12 hónapra sötét, hűvös helyen érni hagyni, majd kis üvegekbe palackozni. A kész ital törésmentes, kristálytisztán egyszínű, átlátszó.

Igazi aromáját, selymes ízvilágát, letisztult zamatát min. 8-10 hónap érés-pihentetés után éri el. Minél több a beágyazott kökény, annál karakteresebb, és szín-teltebb lesz a végtermék. A szín- és ízvilágát befolyásolja a feldolgozott kökényfajták aránya. Az ehető kökények között létezik ugyanis fehér húsú és piros húsú gyümölcs. A mennyiség megválasztásánál mindenképpen gondolni kell a feldolgozás teljes időciklusára. Néhány literrel nem érdemes pepecselni, mert nem hogy a következő termést nem éri meg, de a 8 hónapos érés előtt elfogy. Recept innen.
 
Csipkegrappa:

Ennek az Erdőkóstoló Facebook oldalán már nagy sikere volt. Sajnos nem én találtam ki, csak megtaláltam. Nálam már készül: Magozzunk ki kb. 1/2 kg csipkebogyót, és tegyük annyi mézbe, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 1-2 napig, majd öntsük fel kb. 1/2 l száraz fehérborral. Zárjuk le légmentesen és 30 napig érleljük, miközben minden nap rázzuk fel. Recept: biotippek.hu


Zöldcitromos csipkegrappa:

Gyógybor minősítést kaphatna.

Hozzávalók:

  • 2 zöld citrom karikázva, aki nem szereti a kesernyés ízt, annak csak a vékony zöld héja,
  • méz ízlés szerint,
  • kb. 1/2 kg friss csipkebogyó magozva vagy félbevágva
  • 1/2-1 liter fehérbor

Én nem áztattam külön előzetesen mézbe a csipkebogyót, hanem mindet egyben egyszerre a borba. 2 hónap áztatás majd szűrés (közben a keserűség ellenőrzése miatt érdemes kóstolni, és ha túl keserű kivenni a citromokat). A fehérborból nekem szép aranybarna ital keletkezett, nagyon finom.


Galagonyás gyógyvörösbor

Egy kedves ismerősömtől hallottam, hogy apukája a galagonyatermést vörösborba áztatja, és utána finom, nem mellesleg kettős gyógyhatású borocska keletkezik. Arányokat nem tudok, kísérletezésre vár a dolog.
 
Régi gyógyborok gyógypálinkák ide kattintva.

Ez egy nagyszerű összeállítás a finom és nem mellesleg gyógyhatású italok készítésről, ahogy egykor ük-, déd-, és nagyapáink készítették (mert ezekkel biztos nem anyáink bíbelődtek, vagy igen?)

erdokostolo.blogspot.hu

83as