Ismét Székelyföldön tartózkodik Shaman Hawk, aki ittléte alatt több izzasztókunyhót vezetett le. Mostani interjúnkban a kunyhó hatásairól, előnyeiről beszélgettünk.


- Újra nálunk egy ideje. Úgy láttam, elég nagy érdeklődés övezi az izzasztókunyhókat errefelé is.
- Két szertartáson vettem részt amióta visszatértem az Egyesült Államokból: az egyiken Magyarországon, a másikon pedig Üknyéden, Erdélyben. Ez utóbbit én vezettem és eltért a hagyományos izzasztókunyhóktól: úgy látom, hogy a magyar embereknek fő céljuk visszakapcsolódni a saját hagyományukhoz, de olyan rituálékat hoznak be, amelyek nem a sajátjaik. Arra buzdítom az embereket, hogy úgy alakítsák, róluk szóljon.

- Mi a célja az izzasztókunyhónak?
- Ez mindig attól függ, hogy az illető népnek milyenek a hagyományai, illetve mi a céljuk magával a kunyhózással. Fontos megjegyezni, hogy sajnos gyakran a hagyományból dogma lesz. Több helyen tapasztaltam, hogy például a nők bent hosszú ruhát kell viseljenek, a férfiak pedig rövid nadrágot. Sokan kérdeztek, hogy én is ezt a hagyományt követem? Mindig mondom: nem, mivel nem látom az értelmét. A sámánizmus is folyamatosan fejlődik. Fontos, hogy ne maradjon megrekedve egy bizonyos gondolkodási keretben. Azok az emberek akik ezer évekkel ezelőtt lefektették a hagyományok alapjait, teljesen másképp gondolkodtak, mint a maiak. Az üknyédi kunyhóban elmondtam az embereknek, hogy ez egy olyan közeg, amely elég forró az egó lecsendesítéséhez. Ezáltal az ember egy olyan test-lélek kapcsolatban ülhet bent, amelyet nem zavar meg a háttérzaj.

- Úgy vettem észre, hogy minden hasonló dolgot túlmisztifikálnak. Tulajdonképpen miért mennek oda be?
- Azok a dolgok amiket várnak, meg is történhetnek. Igazi gyógyulásoknak is tanúja voltam. Több mint 15 évvel ezelőtt például egy HIV-fertőzött nővel történt meg, akinek az orvosok csak pár hetet adtak. Egy kunyhózás segített neki, tíz évvel később még mindig előadásokat tartott erről a megtapasztalásáról. Az igazi csodák akkor történnek, ha az emberek képesek elengedni magukból a felgyűlt dolgaikat. Például a kétrés-kísérlet bemutatja az egyik aspektusát a modern sámánizmusnak: ebben a kísérletben az atomi részecskék másképp viselkednek, ha megfigyelik őket – és ez megnyitja az elmét egy egészen más világkép irányába. A kísérletet több mint száz éve végezték el. Az emberek folyton kérdezik: ha akarunk valamit, elég ha rámeditálunk, koncentrálunk? Sok esetben azt szoktam mondani – igen, de nyilvánvaló hogy ezt cselekedet kell kövesse.

Volt egy eset, amikor fiatal környezetvédőkkel kunyhóztunk. Látomásaik voltak arról, hogy az USA-ban hova öntik az északi partvidéken a mérgező hulladékot. Pár hónappal később lebukott a társaság pont amiatt, hogy tudták, hol kell keresni őket. Nem tudom, az emberek mit neveznek csodás megtapasztalásnak.
Sok ember a spirituális szórakoztatást keresi, vagy olyan tapasztalatokat, amelyek elvonják a figyelmüket a hétköznapi életüktől. Ha megnézem az emberektől kapott emaileket, elmondhatom, hogy több mint 85 százalékuk a kapcsolatokról szól. Legtöbbjük a jó kapcsolatot látja igazi csodának. Én csodának az önelfogadást is látom. Amikor bemennek a kunyhóba, arra kérem őket, tegyék le az előítéleteiket, és úgy kerüljenek kapcsolatba azzal, ami bent várja őket. Értékes dolog, ha az emberek kapcsolatba szeretnének kerülni az ősi hagyományaikkal, mivel ez fontos alapja az identitástudatnak. Amikor egy személy visszanéz a régi időkbe, azt kérdezi: Ki vagyok én? Amikor egy kultúra tekint vissza, azt kérdezi: Kik vagyunk mi? Amikor az emberek máshonnan akarnak hagyományt behozni, arra kérem őket, ne tegyék, mert hamis identitáshoz vezethet.

- Hogy kell a kunyhózásra felkészülni?
- Először kérdezd meg magadtól, mit szeretnél. Ha a válaszod a „nem tudom”, az már jó. Természetesen nem ajánlott gyógyszeres kezelés alatt álló embereknek. Reálisan meg sem lehet kérdezni az orvost, mi a véleménye, hacsak neki is nem volt már kunyhózással tapasztalata. Fontos, hogy legyünk őszinték magunkkal. A hidratálás a belépés előtt elengedhetetlen, de ez nem a kávéról és az energiaitalról szól. Az embereknek mindig elmondom, hogy a stressz is problémát okozhat a kunyhóban. Stresszfaktor lehet, ha arra gondolnak, „nem fogom kibírni, vajon mint gondolnak mások”. Ezeket mindig tisztázom az emberekkel a belépés előtt.

- Sokan kijönnek a kunyhóból a szertartás alatt?
- Nem igazán, húsz-harminc emberből általában egy. Érdekes, hogy akikről azt hiszed, nem fogják kibírni, végig bent maradnak, akik pedig erősnek tűnnek, kijönnek. Kell tudni: ez nem verseny, nincs szükség hősökre. Az életben nem vagyunk szűkében a rossz történeteknek, így nem kell még egyet teremteni. Fontosnak tartom elmondani, hogy elsődleges szempont az emberek egészsége, ezért megtartom a jogot magamnak, hogy megválogassam, kiket engedek be és kiket nem.

- Milyen volt a mostani alkalom?
- Az egyik hölgy alig lépett be, ki is jött, mert klausztrofóbiás volt, és mondta, hogy a szaunázást sem bírja. Végigcsinálta a szertartást, majd utána visszament, mert egyedül szeretet volna még bent lenni.
Gyógyulásnak nevezem azt a felismerést is, amint felismerik az életükben levő fő problémát. Például ha valaki képes kilépni egy rossz kapcsolatból. Aki ismeri a saját értékét, senkinek sem fogja eltűrni, hogy rosszul bánjon vele. Minél több ember képes ezt végigcsinálni, annál többen a körülötte levők közül fogják ennek a pozitív hatásait látni. Ezáltal egy egész kultúra meggyógyulhat.

- Milyen hosszú egy kunyhózás?Tulajdonképpen mi történik ott az emberben?
- Legutóbb két órát voltunk bent. De odabent teljesen másképp telik az idő. Fontos megérteni a hely energetikáját. Egy zárt kis közegben vannak az emberek, olyan mint egy anyaméh. Az első, ami történik, hogy az ember kikapcsolja az alapfélelmeit. Több száz kunyhózás alatt rengeteg személytől hallottam, hogy még a szaunázást sem bírja ki. Ennek ellenére simán kibírta a kunyhót, amely sokkal forróbb. Pszichológusok és pszichiáterek is kérdezték, hogy miért múlik el a klausztrofóbia egy kunyhózás után. Érdekes, amikor ilyen szakemberek izzasztókunyhóznak, mert a saját folyamataikat követik végig. Olyan kunyhót szeretnék most vezetni, amelyen ilyen szakterületen dolgozó emberek vesznek részt.

- Mi szerint választják ki, hol építsék meg a kunyhókat? Gondolom, nem mindenik jó.
- Az emberek felajánlják a helyet. Most is ajánlottak néhányat, de nem voltak alkalmasak. Az üknyédi viszont nagyon jó volt, a tulajdonosa jó kapcsolatban van a természettel és önmagával. Amikor meghívnak valahová, megnézem a helyet. Amikor én vezetem a szertartást, minden emberrel szóba állok, mielőtt beengedném őket. A legtöbb különbség a tradicionális kunyhózásoknál az öltözködésben áll, illetve azon nők kitiltásából adódik, akik éppen a menzeszük alatt vannak. Az én véleményem szerint, ők is nyugodtan részt vehetnek, de ezt nem mindig nézik jó szemmel. Vannak olyan törzsek, amelyek szerint a nők még csak az izzasztókunyhónak helyet adó területen sem tartózkodhatnak. Számomra ez olyan, mintha valakit megbüntetnének azért, mert életet ad. Gyerekek is bejöhetnek. Az egyik gyerekkunyhózás alatt egy gyerek azt mondta: „Isten, legyél jó isten és hallgass a szüleidre! Kérlek, beszélj az emberekkel és mondd meg, ne lopják el az állatok bőrét”. Néha annyira csodás bölcsességeket lehet hallani a gyerekektől a kunyhózás alatt! Minél idősebbek leszünk, annál inkább megtelünk lommal. Ezektől egyre nehezebb megszabadulni. Emiatt is jó látni a gyerekek tisztaságát.

- Hol lesz legközelebb kunyhózás?
- Meghívást kaptam Magyarországra Piliscsabára és Bugacra. Tervben van még Székelyföldön is.

- A legutóbbi interjú miatt nagyon sok támadás érte. Hogy is volt a korábbi blogjával?
- A blogomat többször is feltörték, annak idején a Wordpress programját használtam. Sajnos a fundamentalista keresztény csoportok nagyon gonoszak tudnak lenni (ahogy a történelem is mutatta), nem mintha támadnám a kereszténységet. A blogomat leállítottam, de a feltörés nyomai megmaradtak. Előadások után is kérdeznek erről. Mindig azt mondom az embereknek, miután hallottak beszélni: gondolod, hogy mindezt én leírnám? Ha a válasz erre az, hogy „nem tudom”, azt szoktam mondani: menj vissza ahhoz, akitől ezt halottad, és mondd neki az interneten található dolgok közül minden igaz. Úgyis mindegy, mert azt fog elhinni, amit akar.

- Csak a Facebook-profilját megnézve kiderül, hogy nem veti meg a nőket. Miért gondolják az emberek, hogy minden szellemi vezető cölibátust kéne fogadjon?
- Szeretem a nőket, igen, ha egyszerre több van, az sem baj. Hiszem, hogy a nyitott, őszinte szexualitás az egyik legfontosabb az ember fejlődésében. Az ettől való félelem és az önmagunk el nem fogadása az, ami megcsalásokhoz, afférokhoz vezet. Ha visszanézünk 2-3000 évvel ez előttre, azt látjuk, hogy mindhárom nagy vallás ugyanarról a sivatagi helyről indult. Mindhárom ugyanazt mondja: a szexualitás bűn, igazából minden az, ami jó érzést kelt. Azelőtt viszont minden bennszülött kultúrában a szexualitás ünnepelt volt. A természet ünnepli most is, mivel termékeny. Az ősi kultúrák a hagyományokat a természetből alapozták meg. A cölibátus olyasmi, amit az ember saját döntése alapján vállal, nem pedig mert ráerőszakolják. Múltkor is mondtam, hogy az emberek az összes választható inger közül mindig a félelmet választják. Például félelemből adódik, ha egy férfi nem mer odamenni egy olyan nőhöz, aki nyíltan vállalja az egészséges szexualitását. Amit az embereknek tanítok az nem az amerikai bennszülött törzsek hagyománya, hanem az, hogy bízzanak magukban. Nemcsak az egyházak tekintenek ellenségüknek, hanem minden olyan spirituális vezető is, aki az egészet pénzért csinálja. Azok is ellenségnek néznek, akik nem mernek felelősséget vállalni a saját életükben. Igazából mindenkinek rajta vagyok a büdös listáján. Leggyakrabban azt hallom, hogy elégek majd a pokolban. Én azt mondom: nem leszek egyedül. Sőt, hogy tetézzem az amúgy is burjánzó pletykákat, mondok még egy szaftos sztorit. Magasabb sámáni körökben, találkozókon mindenki kipakol száz dollárt az asztalra. Végighallgatjuk, kiről mit mondanak éppen. Az viszi el a pénzt, akiről a legjobb sztorik keringenek. Amúgy ez egy ilyen terület. Boldogan elfogadok száz „pusztulj meg”-et minden olyan köszönetért, ami arról szól, hogy valakiben elindult a gyógyulás. Amit a keresztényeknek mondok az, hogy fontosabb, mit tud rólam Isten, mint az, hogy az emberek mit gondolnak rólam.

Forrás: mihir.ro

ARiES