"Szaloncukor és szappan. Két termék, és akár a legközelebbi közértben is megvehetjük.
Miért válasszuk mégis az olykor drágább és nehezebben beszerezhető kézműves változatokat?

A válasz nagyon egyszerű:

Ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy a kézműves termékeknél nemcsak egy dísztárgyat, egy ételt vagy egy használati cikket viszünk az otthonunkba, hanem ezzel együtt egy rég elfeledett világot. Azokból az időkből, amikor még nem a tömegtermékek idejét éltük, amikor a sorozatgyártás még nem terjedt el ennyire.

Amikor ezeket az egyedi kis csodákat a kezünkbe vesszük, ez a világ nyílik meg előttünk, és ha elég fogékonyak vagyunk rá, akkor valóban megtapasztaljuk készítőjének minden kézlenyomatát, lelkének, szívének egy darabját. A valódi minőséget."

Írja Bajáki Zsanett Major Katával készült interjújában. 

"Kézműves szappan – A lélekből gyúrt csoda

Terelhet erre az útra a kíváncsiság, a szenvedély, az egészségtudatosság vagy akár a kreativitás. Így vagy úgy, de a kézműves szappanok remek tisztálkodási alternatívát jelentenek, hiszen a felhasználható természetes alapanyagok száma szinte végtelen, és akkor a legfontosabb hozzávalót még nem is említettük: a készítő lelkét. A házi szappankészítésről Major Kata hobbikézművessel beszélgettünk.
Miért kezdtél a kézműves szappanok készítésével foglalkozni?

– Korábban én is nagy bolti, illatfelhős kozmetikum-rajongó voltam és el sem tudtam képzelni, hogy szappanozzak, kencézzek. Visszatartott az ismeretlen, és az ismerten több „kosszal” járó felhasználás is. Ma viszont már nemcsak a használat vált szenvedéllyé, hanem a készítés is. Rengeteget köszönhetek egy nagyon kedves barátnőmnek, Bognár Andreának, aki maga is profi készítő, és aki segített megtenni az első lépéseimet ezen az úton. Miatta szerettem bele ezekbe a natúrcsodákba.

„Az is a miérthez tartozik, hogy a gyerekeim bőrén nem kísérletezek olyan bolti termékekkel, amelyek összetétele és egészségre gyakorolt hatása kérdéses. Ezzel szemben amit magam készítek – tudom, hogy mit tartalmaz, hiszen én teszem bele –, biztonsággal használom, ajánlom.”

 

Foglalkoztál korábban bármilyen kézműves tevékenységgel?

– Nem. A szappankészítéshez nem szükséges kézműves előképzettség, de a gyakorlat előtt rengeteg tanulás kell, mert – ne felejtsük el! – egy kémiai folyamattal dolgozunk, többek között maró lúggal és magas hőmérséklettel. Az alapinformációkat a fent említett barátnőmtől szereztem, de a tudásszomjam kielégíthetetlen volt. Az internet rengeteget segít, de sok a félrevezető oldal és „tudás”, amelyeket kezdőként nehéz kiszűrni. Mivel ezek a termékek hozzáértés nélkül akár veszélyesek is lehetnek, fontosnak tartottam, hogy „profiktól” és megbízható, tapasztalt emberektől tanuljak. Az egyik legismertebb közösségi oldalon találtam olyan csoportokat, amelyekben sok hasonló emberrel ismerkedtem meg: kezdőktől az öreg motorosokig, akitől sok tudást, tapasztalatot kaptam, és kapok a mai napig.

Milyen alapanyagokkal dolgozol?

– Az alapanyagokat számos internetes áruházból, bioboltból, egy-két dolgot (formák, egyéb segédeszközök) akár kisebb áruházakból is be lehet szerezni. Idővel egyre jobban megtaláltam azokat a forrásokat, amelyek ár-érték arányban is megbízhatók. Mindegyiket nehéz felsorolni, mert ez függ a készítőtől, a felhasználó igényeitől és a bőrtípustól is. Nagy általánosságban növényi vagy állati eredetű olajok, vajak zsírok, valamint méhviasz, selyem, tejtermékek, gyógynövények, főzetek, színezők, 100%-os illóolajok, illatolajok, pigmentek, ásványi anyagok, agyagok, de a lista végtelen.


Kiknek készítesz szappanokat?

– Az első önálló szappanomat 2015. január végén készítettem el, de ez egy véget nem érő tanulási folyamat, pont ezért egyelőre szigorúan a barátok, a családtagok és az ismerősök használhatják a termékeket tesztalanyokként. A későbbiekben, amennyiben úgy látom, hogy ez az én utam, és lehetőségem lesz rá, ezt a kört szeretném kiterjeszteni, de ez már egy másik történet. Jelenleg Magyarországon nem könnyű kézműves vállalkozást indítani, különösen nem a kozmetikumok terén. Most egy közösségi oldalon tekinthetők meg a munkáim, JAZen Soap néven.

Mennyire van az embereknek igényük a kézműves termékekre, ezen belül a szappanokra?

– Egyre több ember keresi a kézműves termékeket ételben, használati tárgyakban, kozmetikumokban, de fontos megjegyezni, hogyha egy termék valóban kézműves, akkor azt nem fogjuk megtalálni a sarki közértben, sem a százforintos áruk között.

Mi a különlegességük ezeknek a szappanoknak, mit jelentenek neked?

– A legfontosabb számomra – azon kívül, ami ténylegesen belekerül – a készítő szíve és lelkének egy darabja, az egyedisége. Hangsúlyos emellett a természetessége, és ez nem feltétlenül abban rejlik, hogy mit tartalmaz, hanem abban, hogy mit nem a bolti termékekkel szemben. Elsődleges szerepük ezeknek a szappanoknak a tisztítás a hozzáadott anyagoktól függően, azonban vannak olyan speciális adalékok, amelyek bizonyítottan segíthetnek egyes bőrproblémákon, de csodát nem tesznek, hiszen csak addig érintkeznek a bőrrel, ameddig a fürdés alatt magunkra kenjük, majd lemossuk. Hogy a visszajelzések alapján tapasztalt gyógyhatásuk pszichés vagy sem, ezt döntse el mindenki saját maga. Az igazi kézműves és igényes termékek nem kevés munkaórával, energiával készülnek azzal a céllal, hogy azok a legjobbat adják a vásárlónak: ne tömegcikket, hanem egy kisebbfajta csodát és valódi minőséget.

„Az igazi kézműves és igényes termékek nem kevés munkaórával, energiával készülnek azzal a céllal, hogy az a legjobbat adja a vásárlónak: ne tömegcikket, hanem egy kisebbfajta csodát és valódi minőséget.”
Kata facebook oldala: JAZen Soap

Kinga