Rovat: Országunkban - 0
"Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet!"

Mondhatják, hogy széthúz a magyar, de hogyha embertársaink bajba kerülnek, akkor bizony össze tud fogni az ország népe. Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni, elég egy kis törődés a hétköznapokban.

Január 7-én indult egy kezdeményezés, mely a Szabadfogás névre hallgat. Lényege, hogy a számotokra felesleges, meleg ruhákat ne hagyjátok a szekrény mélyén, hanem gondoljatok azokra, akiknek nem telik rájuk vagy az utcán fagyoskodnak.

Eme felhívást olvashatjuk a Szabadfogas- A jó alkosson egységet! oldalán:
"Bizonyára nektek is feltűnt, hogy nagyon-nagyon hideg van. Olyan hideg, hogy azoknak, akik az utcára kényszerülnek, az élete forog kockán. Gondolkoztam rajta, hogy lehetne hathatósan segíteni ezeken az embereken. Aztán láttam egy fotót egy ruhakereskedésről, aminek bejárata előtt állt egy fogas, amire az volt írva:" Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha segíteni akarsz, tegyél ide egyet " Nagyon tetszett nekem ez, és arra gondoltam, mozgalmat kéne verbuválni a dologból. SZABADFOGAS néven.

Arra kérek tehát mindenkit, hogyha a munkahelyén, vagy otthon, vagy bárhol van egy felesleges fogasa; helyezze el közterületen, nagyobb, forgalmas tereken, aluljárókban, és melllékelje az alábbi szöveget, vagy valami hasonlót egy táblácskán:
"HA FÁZOL , VEGYÉL EL EGY KABÁTOT
HA NEM SZERETNÉD , HOGY MÁSOK FÁZZANAK , TEGYÉL IDE EGYET"
Hívjatok meg minél több embert , hogy egy ember se fázzon körülöttünk!
A kiállított fogasok címét, róluk készült képeket ide várjuk az eseményhez!
Segítsünk úgy, ahogy azt másoktól elvárnánk, ha éppen mi fáznánk!"

Országszerte bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, már egy térkép is elkészült, ahol megnézhetjük, hogy hol van a hozzánk legközelebbi gyűjtőpont. Ahol van már fogas oda egyszerűen csak kivihetitek a meleg ruhákat (nem csak kabátot, hanem kesztyűt, sálat, sapkát, pulcsit stb.), ahol nincs, oda kitelepíthettek egyet. 

Az esemény facebook oldaláról néhány kép, a teljesség igénye nélkül:

Győri fogas és ételdoboz, bizony nemcsak a ruha,
hanem az étel is nagy segítséget jelenthet!


Érd


Igazgyöngy Alapítvány / Berettyóújfalu


Szeged

Nagyon szép dolog ez a kezdeményezés és mindenkit, aki csak teheti a csatlakozására buzdítunk, de ne feledjük, hogy ezek az emberek nemcsak a legnagyobb hidegekben vannak az utcán, hanem az év minden napján. Gondoljunk rájuk és a nélkülöző családokra máskor is!

Kinga