Rovat: Hírek - 0

Kicsi korom óta meg vagyok őrülve a fegyverekért. Annak idején a barátaimmal délutánokon keresztül játszottunk a műanyag puskáinkal.

Néha fröcsöntött kardot ragadva küzdöttünk meg, néha pedig igazi kommandós módjára vadásztunk az ellenségre a kukorica földön. Azóta eltelt jónéhány év és megtanultuk, hogy a háború nem valami távoli dolog, hogy a fegyver nem csak megvéd, meg is ölhet. Azon kapom magam, hogy eddig még talán egyszer sem tudtam olyan bevezetőt írni ami közvetlenül a témára utalna. Gondolom a kedves olvasó arra gondol, hogy ezek után a fegyverekről, vagy a gyermekkoromról fogok írni.


A valóság pedig az, hogy tualjdonképpen a filmélményeimről szeretnék billentyűzetet ragadva megörökíteni egy két gondolatot. Mai szófacsarásom tárgya az Elit alakulat (Band of brothers) és a Hős alakulat (The Pacific) című tévéfilmsorozatok.

Ami nekem ezekben a filmekben a legjobban tetszett az a kb másfél perces rész volt, mikor az episzód elején a veteránok beszámoltak az átélt élményekről. Most abba nem mennék bele, hogy valódi veteránok szerepeltek-e a filmben, végül is ez most nem meghatározó a fejtegetésem szempontjából.

Szóval nézem a sorozatot és tetszik amit látok. Van akció, hősiesség, ropognak a fegyverek robbannak a gránátok és én is már az amerikai himnuszt fütyülöm. Győz a szabad világ sziklaöklű védelmezője az USA. Ami a legszebb az egészben az pedig az, hogy a film készítői el tudták adni azt, hogy már megint az egyesült államok húzta ki az öreg kontinenst a gonoszság posványából.

Azok a kis öregek akik ott voltak és átélték a front borzalmait hittek abban, hogy jót tesznek. Csillogó szemmel mesélték el, hogy a hazájukért harcoltak a világ túlfelén. Feltehetőleg a homlokomhoz nyomnák a Colt 1911-üket ha a szemükre vetném, hogy a hősi helytállásuk rakta le annak a birodalomnak az alapját mely végirabolta a fél világot.

De nem is amerika a lényeg. Mi vagyunk a lényeg. Az a lényeg, hogy az egyszeri magyar, azt látja a tévében, hogy az amcsik mekkora hősök, a magyarok meg mekkora tetű náci csatlós nyilas aljadékok.

Ki csinál filmet azokról akik a történelem alakulása miatt odavesztek a doni csatatéren?! Ki csinál filmet azokról akik tényleg az otthoukat védték mikor jöttek az oroszok?! Ki csinál filmet azokról akik hosszú éveket töltöttek a Kaukázusban vagy Szibériában hadifogolyként és mire hazaértek szembe kellett nézniük azzal, hogy a világ teljesen megváltozott?! Ki csinál filmet azokról akik bűnözőként voltak kezelve a kommunizmus évei alatt azért mert becsülettel harcoltak?!

Bennem ezek a kérdések fogalmazódtak meg a sorozatok megnézése után.

DonProvenzano

DonProvenzano