Rovat: Hírek - 0

Mi célja lehet egy ilyen "jóslattal"? Vajon ennyire félt minket?

Bár a jelen körülmények között nehéz pontosan megjósolni rövidtávon mi vár ránk, időnként bepillantást nyerhetünk a színfalak mögé egy-egy bennfentes segítségével. Soros György tud egyet, s mást az elit dolgairól és a destabilizációs folyamatról. Volt része megtapasztalni mindkét oldalt, a náci megszállástól, valuták megbuktatásáig sok mindenben részt vett már, így nem szabad figyelmen kívül hagyni nyilatkozatait, függetlenül azok céljától.


Figyelembe véve milyen befolyással és rálátással rendelkezik gazdasági és politikai körökben,  ha valaki, akkor ő biztosan tudja, mire számíthatunk.
A „2008-as összeomlás és mit jelent ez Sorosnak” című könyvében arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi csapdából nincs kiút, mindegy mit tesz a kormány.
„Mit jelent egy korszak vége? Szerintem a relatív stabilitás hosszú korszakának végét jelenti, aminek alapját az Egyesült Államok nagyhatalmi szerepe és a dollár tartalékvaluta státusza szolgáltatta. Szerintem most a politikai és pénzügyi bizonytalanság korszaka kezdődik, amit remélhetőleg az új világrend felemelkedése követ.”

Mindössze négy évvel később, Soros szerint a könyvében említett bizonytalanság előtt állunk. A Daily Beast a következőket írja:
A most 81 éves Soros 60-éves karrierje során először beismeri, nem tudja, mit tegyen. „Nehéz tudni mi a helyes út, ismerve a fellendülés éveiben okozott károkat,” mondja Soros. A befektető nem hajlandó semmilyen információt megosztani jelenlegi portfoliójáról, nehogy valaki azt higgye ebből is pénzt akar csinálni.
Puhánnyá vált a híres shortoló? Hát, igen. Harmincharmadik emeleti sarokirodájában ülve, a davosi fórumra készülve, jobban aggódik a túlélés, mint vagyona sorsa miatt. „Ilyen időkben a túlélés a legfontosabb,” mondja bagolyszerű szemüvege mögül. Kijelentésével nem eszközeink védelmére céloz. Úgy érti, próbáljuk meg elkerülni a katasztrófát. Véleménye szerint a világ a modernkori történelem legveszélyesebb korszaka előtt áll, „gonosz” korszak előtt.
Európa fokozatosan konfliktusokkal tarkított káoszba süllyed. Az Egyesült Államokban utcai zavargások, felkelések várhatók, amire a kormány brutális eszközökkel és a szabadságjogok megkurtításával válaszol majd. Az egész globális gazdasági rendszer összeomolhat.
 

„Nem tudok vidám hírekkel szolgálni. Karrierem során még soha nem volt szerencsém ilyen súlyos és nehéz helyzethez,” nyilatkozta Soros a Newsweek-nek. „Nagyon nehéz idők várnak ránk, amit sok szempontból a 30-as évekhez hasonlíthatunk. A fejlett világban tapasztalható általános lassulás egy teljes évtizednyi stagnálással vagy még rosszabbal fenyeget. A legoptimistább forgatókönyv szerint is deflációs környezet lesz uralkodó, a legrosszabb esetben pedig összeomlik a pénzügyi rendszer.”
Soros múltbeli tapasztalataira támaszkodva azt mondja, hogy a globális gazdasági válság annyira lesz súlyos és megjósolhatatlan, mint a kommunizmus bukása. „A szovjet rendszer összeomlása egy rendkívüli esemény volt és most hasonló eseményeket tapasztalunk a fejlett országokban, anélkül, hogy igazán felfognánk mi is történik valójában.”
 

Az emberek dühének erősödésével elkerülhetetlenek a további tüntetések az Egyesült Államokban. „Igen, igen, igen,” mondja Soros szinte jókedvűen. A lázongásokra adott válasz károsabb lehet, mint maga az erőszakhullám. „Ez tökéletes ürügyet szolgáltat majd arra, hogy miért vet be a kormány kemény eszközöket a rend helyreállítására, ami extrém esetben egy politikailag elnyomó rendszer kialakulásához vezethet, ahol az emberek egyéni szabadságát korlátozzák. Ez teljesen ellentétben áll az Egyesült Államok hagyományaival.”
A Soros által előrevetített forgatókönyvek nem hangzanak túl pozitívan. Az őt ért kritikáktól függetlenül Soros tudja, mit beszél. Kapcsolatban áll a világ gazdasági, pénzügyi és politikai nagyjátékosaival. Soros a rend teljes felbomlását is elképzelhetőnek tartja az Egyesült Államokban, tüntetéseket, erőszakot és pénzügyi összeomlást vár, amire a kormány elnyomása lehet a válasz.
Nincs jobb tanácsa, minthogy fussunk fedezékbe. Szerinte az ár jön és senki sem állíthatja meg.

 

(Related P., Időkjelei.hu nyomán)

csabi187