Rovat: Hírek - 0

Julian Assagne volt az ausztrál fiatalember, aki több év munka után több ezer kormányzati és egyéb dokumentumokat publikált az Interneten.

Persze nem egyedül. Több ország állampolgárai is segítették munkáját. Az oldal a wikileaks c. viseli, és összesen 1,2 millió dokumentumot tartalmazott. Nagy vízhangot ebből a 92 000 katonai dokumentum keltett, amelyek leginkább az afganisztáni és az iraki háborúval voltak kapcsolatosak.


Az oldalt bezárták, és valószínűleg az oldal üzemeltetőit több bűncselekményért is előállítják. Nyilván félnek tőlük, hisz ha sikerült több ezer titkos dokumentációt nyilvánosságra hozni, akkor érdekes dolgok derülhetnek ki a kormányok valódi céljairól.

"Az egész csak hozzáállás kérdése. Hogy milyen az ember hozzáállása a társadalomhoz. Belenyugszunk-e mindenbe, mert ezt dobta a gép vagy épp úgy gondoljuk, hogy a társadalom olyasmi, ahol azonosítunk egy problémát és találunk rá egy kreatív megoldást. Úgyhogy olyasmi ez, hogy nézői vagyunk csak a műsornak vagy aktívan részt is veszünk a dolgok formálásában." -  Idézet a „WikiRebels” c. filmből, amit a Svéd Televízió készített több mint fél év munka után.

Hol találod a WikiLeaks-et? Mik a céljai? Ki Assange: a szabadság bajnoka vagy csak egy molesztáló? Információszabadság és szólásszabadság a mai demokráciákban.

sakmatt

sakmatt