Rovat: Hírek - 0

Közeleg az ünnep, s ahogy a Karácsony, a Húsvét is egy olyan hagyomány hazánkban, melynek szerves részét képezi a gasztronómia. Számomra mindig is egy csodás dolog volt a locsolkodás, a hímes tojások, a csokinyuszik és a különféle ételek által teremtett hangulat.

Ezt a tradíciót mind a mai napig őrizzük családi szinten, s számomra elképzelhetetlen fiúként egy csodás tavaszi, kölniillatú napon otthon tengődni.
Szóval már e sorokat olvasva is biztos mindenkinek bevillant a sonka, a hímes tojások, az édes túró képe. Az a szemlélet azonban, ami jelenlegi helyzetünkért részben felelős, ezen a téren is fellelhető. Mindegy, hogy milyen a sonka, a tojás, csak legyen!


Kezdjük tehát először a hústermékekkel:Sokak számára klasszikus videó, a Tejforradalom-videós, hallgatói hálózatos Papp Réka Kingával. Akármi is legyen, ez az anyag önmagáért beszél. Persze disznóólban, tápszerezve nevelt disznókból is lehet kiváló minőségű(=ízű és állagú) sonkát, szalonnát készíteni, de amikor húst eszel, magadba viszed az egész életét az állatnak, nem csak azt a pár szelet húst, amit a szemeddel is láthatsz. Innentől kezdve én mindenkinek megadom a döntési lehetőséget, hogy egy csodás legelő hangulatát, vagy a néhány négyzetméteres ól rezgését viszi magába.


A Húsvét alapeleme a tojás, mely a jelenlegi felfogásban a termékenység jelképe:A videó majd' két éve készült. Azóta az EU szabályozta a nagyüzemi baromfitartást, inflálódtunk egy kicsit, meg volt egy jóadag kufárság, és keményen megugrott a tojás ára. Az emelkedésnek ezen kívül az is oka, hogy az elmúlt évek tojásárversenye miatt sokan hagytak fel a tenyésztéssel, sokan pedig még nem tudtak átállni így hiánycikk lett a tojás.Az EU részéről az érem persze kétoldalú, hiszen építő jellegű, hogy élhetőbb körülményeket biztosítanak a tyúkoknak(habár szerintük továbbra is megfelelő 13 tojótyúk számára egy m2), azonban az ilyen kezdeményezések mögött sokszor áll gazdasági érdek. Személyes tapasztalat, hogy az emberek mostanában egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a házitojás irányába. Nyilván részben azért, mert  egyelőre olcsóbb, mint a ketreces. Bár ez a jövőben eredményezheti a háztájik fellendülését. Saját ismerősi köreimből sokan tartanak ismét tyúkot.
Szóval itt is lehet dönteni, hogy a nagyüzemi, agyontápozó, a házi, de kis területű és tápozó, vagy a házi,  szabadtartású tyúktartást támogatjuk majd amikor tojást veszünk az ünnepre! Jelzem, hogy érdemes figyelni, mert a házi, öregek által árult tojás is sokszor származhat tápozott(pl. GMO-s szójaliszt) tojóbaromfitól.
Én áldott, csodás Húsvétot kívánok mindenkinek!


tomtin

csabi187