Rovat: Hírek - 0

Ez az oldal, akkor hatékony és akkor működik olajozottan, amikor veletek közösen szerkesztjük, értetek.

Egyik kedves barátunk is így tett és kérdésének teret engedve, ez az írás, az ő válasza. A kérdés; "Hogyan készüljön fel lelkileg, valaki, egy nagy eseményre, vizsgára, vagy például meccsre."


Köszönöm, a kérdésedet, álljanak, a sorok, mindenkinek, tanulságkép. Amit erre a kérdésre, most mondok: Saját élményeim alapján, mondom, hogy minden a kobakunkban dől el. Bármi esemény, amivel szembenézünk, annak megítélése, az eme, azaz az egó játéka. Fontos kiinduló pont, hogy az életben, csak ha nagyon közelről, az egyén szemszögéből nézzük, akkor létezhetnek, nagy események.

Ha a nézőpontot távolítjuk, akkor csak eseményeket látunk. Se nagy, se kicsi, se jelentős, se jelentéktelen. Mert ha van egy nagy esemény, akkor a többi is az, agy nincs és akkor a többi sem az. Az élet, a létezés, pártatlan, soha nem áll senki mellé illetve senki ellen. A feszültséget, a ránk váró helyzetek iránt, elménk generálja. Logikailag, le tudja vezetni nekünk, hogy a helyzetből, miként kell kikerülnünk, hogy az nekünk ideális legyen. Felállít egy elvárást, egy célt.

Ezek, lehetnek, nagyra értékelt célok, amiket az életének megváltoztató elemének is értékelhet és úgy is tűnhet, ha belemegyünk a játékba. A társadalom, bele kondíciónál mindenkit, a teljesítmény orientáltságba, a versengésbe. Ezért, érezhetjük, hogy rengeteg, feszültség, gyülemlik fel, mert elvárásaink, magunkkal szemben egyre nőnek. Ez vezet, a stresszhez, ami a sok feszültség fel gyűlve. Hogyan lehetne ezeket a feszültségeket, feloldani?

Először is, bármi nemű küzdelem természetellenes. Ha túlhajtod magad, csak beteggé teszed magad, még akkor is, ha eléred, amit akarsz. Ha eléred, még inkább a sűrűbe zuhansz, mert az elvárásod is nőni fog. Az egódat ezzel, jóllakatod és, még nagyobb étvágat teremtesz neki.

Másodszor, figyeld meg azt, ami benned feszültséget idéz elő, vagy izgalmat. Ha szembeállsz a forrással, az egyszerűen, mint a köd, eloszlik és megmarad annak pucér valója. Bármi, ami rád hatást gyakorol, egy külső esemény, meccs, agy vizsga kapcsán, az a te gondolataidban fogant.

Harmadszor, könnyebb lenne, ha lehetne bűnbakot állítani, azonban azzal, mások, hülyítenek téged. Ezt meghagyom másoknak, itt és most nem más a hibás, félelmeidért, hanem te magad. Te vagy a hibás. A felelősséget, ne hárítsd, vállald be, nézz szembe saját butaságoddal. Fontos megérteni, hogy hiába látod, úgy hogy az impulzus kívülről jön, attól még azt te magad indítottad el.

Negyedszer, amennyiben, összeszedted magadban a dolgokat, akkor bármi várjon is rád, az nem fog rád hatást gyakorolni. Nem lesz se jó sem rossz. Megéled a szituációt a maga teljességében, de a szélsőségesség elmúlik. Akkor a vizsga, az vizsga, a meccs, az meccs.

Ugyanúgy szurkolhatsz, és ugyanúgy teljesítesz a vizsgán, csakhogy öntudatlan rettegés helyett, tudatos választ adsz majd a pillanatnak. A hibázási lehetőség, eltűnik. Nincs hiba, mert nincs jó sem. Minél inkább tudatos és jelenlévő vagy, annál inkább tűnnek el, az oldalak, akkor nem egy patak vagy, hanem a végtelen forrás. Akkor energiáid, nem a feszültségben gyülemlenek, hanem a pillanatban áradnak.

Totálisan jelen vagy, mentesen az elmétől, csendesen és pihenten. Mivel, tudom, hogy ezek jól hangzanak, de meglépni őket, bonyolultnak tűnnek, ezért, azt adom nektek, hogy álljatok meg. Bármit teszel, állj meg és figyelj belülre. Figyeld, mi zajlik benned. Ezek a szavak, akkor nyernek tartalmat számodra, ha megtapasztalod, amiről betűzök. Ez most csak egy feltevés, egy hipotézis. Ízlelgesd, kóstolgasd. A tapasztalás, majd bizonyosságot ad. 
 

Előre és felfelé!

Kesneme
 

törölt felhasználó