Rovat: Hírek - 0

Sokan úgy tartják, hogy Hollywood egy az egyben a háttérhatalom kezében van, és így pontosan kontrollálva van az onnan áramló agymosás.

Én egészen máshogy látom a helyzetet. És ha nem megyünk ilyen messzire, akkor sokan még azt is hangoztatják, hogy ha "igazi filmet" akarsz nézni akkor nézz európai, vagy távol-keleti filmet és így meg úgy... Nekünk is vannak "nagy" rendezőink mint Tarr Béla és a többi... akiknek műveit legalább 7 percig bírom idegekkel. Lehet mondani sok mindent Hollywoodra, de ha tetszik - ha nem, filmet mint olyan "ők" tudnak egyelőre készíteni. Az egyetlen francia alkotás, ami nálam megütötte a mércét, az 5. elem címmel, még az is Hollywoodi produkció a gyakorlatban.


Visszatérve az első megjegyzésemhez... nagy butaság azt gondolni, hogy minden film az emberiség ellen van! Tény, hogy minden film kondícionál, de az én meglátásom szerint nagy harc folyik a háttérben, és viszonylag sok építő jellegű film széles körben elterjed. Sajnos ezek a filmek annak ellenére, hogy úgymond "populárisak" mégsem váltják ki a tömegekből azt, amit mondjuk belőlem, vagy éppen belőled. Az említett filmek közé tartozik az én meglátásom szerint a Lopott idő. Kevesen tudják, hogy Osho például imádta a filmeket, illetve érdemes megnézni Géczy Gábor előadását a Mátrix című trilógiáról, melyről már korábban hírt adtunk! Arra akarok ezzel utalni, hogy a világ mesterei nagyon is foglalkoznak Hollywooddal illetve a filmvilággal, és ezzel nincs is semmi baj! Bármerre fordulhatsz a világban, minden egyes "rész" hatásfoka eltörpül a filmekhéz képest. Akár költészetről, akár politikáról, akár zenéről vagy éppen vallásról van szó... a "nézettségük" együttvéve sem lehet annyi mint a filmvilágé! Meg kell ismételnem, hogy sajnos ennek ellenére, a filmek valamiért mégsem "működnek jól". Talán tévedek, és talán valóban arról van szó, hogy pont hozzászoktatnak minket ahhoz, amit el akarnak érni... és így maradunk a kényelmes sötétségben. De valami mégis azt súgja, hogy nem így van. Nem hiszem, hogy az emberiséget teljesen "magára hagyták volna". Akárhogy nézem például a Lopott idő című filmet, egyszerűen nem azt üzeni nekem, hogy fogadd el, hogy így lesz, illetve, hogy már most is ebben élsz... hanem pont azt érzem minden pillanatában, hogy: Lázadj! Vess ennek véget! Építs egy új világot!

Kőházy FankaDeli Ferenc

hill